fallback

Глас от БСП: Направим ли локдаун, ще отидем в нокдаун и в нокаут

Левицата предлага масово тестване на населението

27.10.2021 | 09:22 Автор: Здравко Черкезов

Предлагане на или "зелен сертификат", или локдаун, без да са осигурени с разяснителна кампания, е несериозно и опасно политически за държавата. "Зеленият сертификат" има своя ефект тогава, когато се имплантира при високо ниво на ваксинирани, иначе затормозява целия живот на държавата. Направим ли локдаун, ще отидем в нокдаун и в нокаут.

Това заяви кандидат-депутатът от БСП проф. Георги Михайлов в студиото на "България сутрин".

По думите му Ковид-19 може и да не е особено опасна инфекция – смъртността не се различава съществено от грипа – но натоварването за здравната система е сериозно и затова вниманието на населението е трябвало да е насочено към превенция чрез ваксинация. 

"Несериозно е да се съмняваш във ваксините... Българите не сме антиваксъри, става дума за липса на информираност. 60-80% от хората в глобалния свят се ваксинират срещу грип всяка есен. В България този процент е катастрофално нисък, защото през всички години не е приета кампания за превенция на човешкия организъм", изтъкна проф. Михайлов пред Bulgaria ON AIR.

Според него са много хората, които са виновни. 

"В първите година и половина управление на кризата се допуснаха много грешки. Създаде се страх, първоначално се подиграваха с хората – говореше се, че идват чували с трупове , а имахме няколко стотина заболели. Цялото лято се проспа миналата и тази година", посочи кандидат-депутатът.

От своя страна, левицата предлага масово тестване на населението, за да се види каква е епидемиологичната обстановка в страната.

"Работихме по проблема в 44-тия, 45-ия и 46-ия парламент, предлагаме и сега масово тестване. Бяхме на последно място по брой изследвания в началото на 2020 г. Помолихме и Кацаров, не се направи такова", каза проф. Михайлов.

Социалистът е категоричен, че натрупаните антитела (B- и T-клетки) могат да са компонент на локален сертификат, като подобен е въведен в Австрия.

"Тези вайкания и късания на ризи, че не можем да нарушаваме европейските правила, отново не отговарят на истината", подчерта той.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от България сутрин
fallback