България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Европа прави огромна грешка, като изключва Русия от разговорите за Украйна

Не е сигурно, че след присъединяването на Крим към Руската федерация ни очаква мир, твърди Симеон Николов

21.03.2014 | 09:18 Редактор: Ралица Пейчева
Европа прави огромна грешка, като изключва Русия от разговорите за Украйна

„Европа прави огромна грешка, като изключва Русия от разговорите за Украйна. В момента форматите, в които Русия може да участва със свои представители драстично намаляват, а това не предвещава нищо добро“, каза в сутрешния блок на Bulgaria On Air Симеон Николов, директор на Центъра за стратегически изследвания в сигурността и международните отношенияСпоред него до кризата в Украйна се е стигнало след поредица стратегически и тактически грешки от всички страни. „Преди няколко години световноизвестния анализатор Збигнев Бжежински предупреждаваше, че Европа трябва да ускори демократизацията на Украйна, за да не дочака носталгията на Русия към бивши нейни територии и предизвикан конфликт. Втората грешка на ЕС беше изключително бюрократично изготвеният, политически безумен проект на документа за асоцииране на Украйна, по който президентът Янукович разбираемо не можеше да направи тази самоубийственастъпка, която щеше да срине икономиката на страната. Същинската вина на Янукович обаче беше опитът да утвърди деспотичния модел на Путин в Украйна“, обясни Николов.

По думите му именно това е довело до най-голямата вълна протестиращи на площадите. Постепенно подкрепящите президента олигарси един по едни бяха спечелени на страната на подготвящите преврата, обясни експертът. „Критичният момент обаче настъпи, когато демократичните сили изпуснаха от контрол двете националистически и неонацистки по същност формации, както и протестиращите на площада. Тогава всички започнаха да спасяват положението. И тук проличаха различията в интересите на САЩ и ЕС“, допълни Симеон Николов.

Той посочи, че никой няма интерес от разпалването на горещ военен конфликт, който би бил самоубийствен за всяка страна в него. „Това не означава обаче, че след присъединяването на Крим към Руската федерация ни очаква мир. Всъщност, война по смисъла на съвременните ѝ форми вече се води. Това са така наречените четвърто поколение войни, при които смяната на правителствотов една държава и поставяне под контрол на ресурсите ѝ не става с развръщане на въоръжени сили на нейна територия. Не се обявява и начало на войната. Тя започва с етап от информационна война, в която в общественото мнение се насаждат определени разбирания, оправдаващи необходимостта от бъдещи действия. След това се задействат предварително подготвени "бунтовници", въоръжавани и финансираниотвън. Използват се и терористични групи, както в Сирия. Може да се каже дори, че Украйна ще се превърне в нещо като Сирия в Европа. Това е най-лошото, което може да се случи“, поясни Николов.