България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Иван Бойков: Ин хаус поръчките противоречат на икономическата логика

Слабата подготовка при оформянето на търговете спира навременното изпълнение и плащане на проектите, твърдят от Камара на строителите в България

19.03.2014 | 08:56 Редактор: Ралица Пейчева
Иван Бойков: Ин хаус поръчките противоречат на икономическата логика

„Възлагането на обществени поръчки без търг – т.нар. вътрешно или ин хаус (in house) договаряне, противоречи на икономическата логика“, каза в сутрешния блок на Bulgaria On Air изпълнителният директор на Камарата на строителите в България Иван Бойков.

Според него държавата и общините трябва да възлагат поръчки на свои фирми само за комунални услуги като почистване и сметосъбиране. В строителството този подход не трябва да се прилага, защото ще се вземе хлябът на хилядите частни фирми, обясни Бойков.

По думите му все още не са решени два от основните проблеми при възлагането на обществени поръчки. „Слабата подготовка при оформянето на търговете и постоянното им обжалване са ключови фактори, които спират навременното изпълнение и плащане на проектите“, обясни още Бойков.

Според него новия Закон за обществените поръчки все още е далеч от това, което трябва да бъде. „Не виждам как ще се реши проблемът с обжалването на търговете. Също така нормативът продължава да е предимно забранителен. По този начин няма как системата да стане по-гъвкава“, обясни Бойков.