България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Пламен Павлов: Формулата, през която се формира цената на природния газ, е странна

"Има резерви за намаляване на цената на синьото гориво", смята експертът

04.10.2021 | 09:53 Редактор: Георги Донков

Природният газ поскъпна шоково през миналата седмица. Увеличението на цената му у нас е с над 36%. Това неминуемо води след себе си повишаването на сметките за ток и парно и ще се отрази върху разходите за живот на всяко българско семейство.

"Формулата, през която се формира цената на природния газ, е меко казано странна. Разпределението - 30% компонента, свързани с нефтопродуктите и 70% със спотовия пазар, е необяснима за нас. По този начин ние се приближаваме към свободния пазар, при положение, че имаме дългосрочен договор с "Газпром". Въпросът, който ние поставяме директно сега, е защо "Булгаргаз" прие такава формула", попита в студиото на "България сутрин" председателят на Българската газова асоциация Пламен Павлов. 

Експертът смята, че този начин за формиране на цената на газа елиминира дългосрочния договор, който предполага прогнозиране, добив и доставка. А приближаването ни до свободния пазар, води до тези високи стойности у нас.

"Защо това се случва е въпрос, на който трябва да отговорят и управляващите, а не само от "Булгаргаз" и БЕХ", твърди Павлов.

Според него България има все още една възможност - договорът ни за доставка на газ с Азербайджан. Там цената на получаваните количества е обвързана само с нефтопродуктите и е близо 3 пъти по-ниска от пазарната.

"Това, че връзката Комотини - Стара Загора не е изградена, не е голям проблем, тъй като в договорите, които България е подписала с държавната петролна компания на Азербайджан - SOCAR, както и с операторите, които обслужват "Южен газов коридор", има регламентирана точка Комотини или най-близката до нея приемна точка, която е Месемврия. От там горивото може да влезе в системата на гръцкия газов оператор ДЕПА. Разходите за доставка до нашата граница са съвсем малки, а ние можем да го прихванем и да го използваме", каза в заключение председателят на Българската газова асоциация Пламен Павлов пред Bulgaria ON AIR.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 


5
1 rate up comment rate down comment 2
Ради
преди 2 години
Истината е, че ГЕРБ с години изкуствено задържаха цените, за да се крепят на власт и сега ни идва като гръм! Сигнализирай за неуместен коментар
4
2 rate up comment rate down comment 2
тъп@нари
преди 2 години
забележете този се води някакъв предсадател на Газова асоциация а пък говори някакви чутовни глупости ! цената на газа расте на международният пазар яко но той говори че проблемът бил у нас ...отделно има и инфлация която навива цените на горивата нагоре ... толкова за този "експерт " ...шефът на газова асоциация не знае как се формират цените на газа ...без коментар ! Сигнализирай за неуместен коментар
3
0 rate up comment rate down comment 1
бг смешки 2
преди 2 години
свободни са да ...но това е нивото на българските " експерти " за съжаление ...и навскъде е така във всеки сектор ... Сигнализирай за неуместен коментар
2
1 rate up comment rate down comment 2
Нина
преди 2 години
1
0 rate up comment rate down comment 3
бг смешки
преди 2 години
къв е ескперт тоя комик ?!!?! при положение че цената е нараснала 5 пъти на междуродния пазар и има недостиг той ми разправя че имало резерви и можело да се сввали цената ...смешно - комично ако не беше тъжно експертното ниво у БГ ...1 ПЪТ цената да се качи обеквтивно заради международната конюктура а не заради вътрешни лъжи ! Сигнализирай за неуместен коментар