България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Става много тежко за българите, които не са кандидатствали за уседналост на Острова

"Училищата получиха ясни инструкции да изискват от родителите доказателства за техния статут", посочи Нишан Джингозян

29.09.2021 | 08:05 Редактор: Жаклина Иванова

Съвсем скоро на пътуващите до Великобритания ще им е необходим международен паспорт, тъй като страната спира да признава българските лични карти. Изключение ще бъде правено само за българите, които трайно живеят на Острова и имат статут на уседналост.

"От 1 октомври 2021 година всички граждани на ЕС, включително и българските граждани, които пътуват към Великобритания, няма да бъдат допускани на територията на Обединеното кралство, ако не притежават валиден международен паспорт. Има няколко категории, към които ако спадате, ще може да посещавате Великобритания с лична карта", каза експертът по социална интеграция Нишан Джингозян в студиото на "България сутрин".

Това важи за българските граждани, които са получили статут на уседналост за граждани на ЕС след Brexit. А към втората категория са такива, които го очакват, но все още не са получили своите разрешения, обясни събеседникът.

"Това, което носи имиграционен статут, е дигитална апликация. Няма да получите някакъв вид виза, писмо или печат в паспорта, с който да се докаже новият имиграционен статут", уточни още Джингозян пред Bulgaria ON AIR.

По думите му отговорността е на всеки за това да знае как се направи дигиталната апликация. Той поясни, че в системата се генерира код, който трябва да се изпрати по имейл до институцията, която изисква доказателство за имиграционния статут.

"Опасенията са, че авиокомпаниите ще се ориентират трудно, когато не могат да изискват от своите клиенти техния имиграционен статут. Това ще предизвика сътресение в първите месеци", добави експертът по социална интеграция.

Джингозян посъветва всички българи, които по някаква причина ще останат във Великобритания след 1 октомври с личната си карта, да се обърнат към посолството на България в Лондон.

"Тези българи, които не са кандидатствали по схемата за уседналост, няма да имат достъп до услуги във Великобритания. Училищата получиха ясни инструкции да изискват от родителите доказателства за техния статут. На тези, които не са кандидатствали, децата им няма да може да учат във Великобритания", подчерта той.

И добави, че все пак тези, които имат основателна причина за изпускането на срока, могат да кандидатстват сега.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК