България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

"Бузлуджа - блясък и разруха" - филм на Миглена Георгиева в "Историите ON AIR"

Паметникът е предпочитана дестинация за "тъмен туризъм"

24.09.2021 | 09:51 Редактор: Елеонора Танева

"Бузлуджа - блясък и разруха" - това е филмът, който Миглена Георгиева ще представи в ефира на Bulgaria ON AIR в събота, 25 септември, от 19:00 часа в предаването "Историите ON AIR". 

Бузлуджа е една от дестинациите в България, известни сред почитателите на така наречения "тъмен туризъм". Това са изоставени и опасни места с история, които хора от цял свят търсят.

"Бузлуджа е опасна, защото сградата е доста разрушена. Конструкцията няма как да се срине, но покривът и всичко вътре е компрометирано и крие рискове", обясни Миглена Георгиева в студиото на "България сутрин".

Тя подчерта, че е важно да се знае - паметникът на Бузлуджа е забранен за влизане.

"Обектът се охранява от полицаи, които не разрешават на туристите да прекрачат прага. Ние влязохме с разрешение от Областната управа в Стара Загора, но само с уточнението, че влизаме на собствена отговорност", заяви Миглена Георгиева.

От филма "Бузлуджа - блясък и разруха" ще разберем защо не е добра идея паметникът да бъде възстановен в блясъка си от 80-те години.

"Проучванията показват, че ако паметникът се възстанови в истинския си блясък от 80-те години, щял да спре туристопотокът, те искат да се насладят на опасностите. Трябва да останат част от разрушенията, за да се види диалога преди и след тези 30 г. на разруха", добави авторът на филма Миглена Георгиева. 

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК