Историите ON AIR

Неделя от 16:00 часа
още

Историите ON AIR: 9/11 – Гигантско световно събитие

"Разминавах се с хора, които със сълзи в очите се обръщаха към "близнаците", спомня си Филип Димитров

11.09.2021 | 20:30 Редактор: Елеонора Танева

На 11 септември 2001 година, светът стана свидетел на безпрецедентно нападение. Два самолета удрят кулите "близнаци" на Световния търговски център в Ню Йорк. Трети поразява Пентагона. Четвърти, за който се предполага, че е лети към Белия дом, се разбива в поле в Пенсилвания, след намесата на пасажерите. По официални данни жертвите на терористичните атаки са близо 3000, а ранените - два пъти повече. Улиците на Манхатън са засипани с тонове прах и отломки след рухването на небостъргачите.

"Аз се намирах в сградата на ООН в този момент. Като бивш посланик на организацията бях поканен на една молитвена закуска за мир по повод откриването на сесията. И там пристигна новината. Всичко беше блокирано и тръгнахме пеш. Никога няма да забравя тези хора, които вървяха на север и от време на време се обръщаха назад. Някои от тях със сълзи в очите, за да видят дима, който излизаше от близнаците". Така Филип Димитров, който по това време е посланик на България в САЩ, е запомнил първите минути след атентатите.  

Друг български дипломат – Любомир Иванов също е в Щатите на 11 септември 2001 година във връзка с преговорите за членството на страната ни в НАТО. 

"Спомените ми наистина са ярки. Сутринта на същия ден започвахме с дискусия в Държавния департамент. Срещата беше прекъсната, всички комуникации бяха прекратени. Човек не беше в състояние да се свърже с когото и да било нито извън САЩ, нито в САЩ. Транспортът спря, а на нас ни казаха да се приберем в хотела, защото не е ясно как ще продължи програмата ни. Последва едно ходене наред с много други хора по улиците", разказва Иванов.

Ужас, страх, тревога обхващат света. Милиони хора следят в реално време случващото се в центъра на Америка.

В този момент президентът Джордж Буш-младши е на посещение в училище в  курортния град Сарасота във Флорида. Още преди срещата си с децата е информиран, че самолет се е разбил в Световния търговски център. Буш запазва самообладание. Влиза в класната стая и започва да чете на учениците книжката "Козлето". Няколко минути по-късно началникът на кабинета Андрю Кард отива до него и прошепва на ухото му, че втори самолет се е врязал в Южната кула. Държавният глава дори тогава не прекъсва срещата. След време казва, че е искал да покаже сила и спокойствие и да не предизвика паника с бързото си напускане. Същата вечер президентът Джордж Буш прави обръщение към нацията. Осъжда терористичните атаки и заявява, че в ход е търсенето на тези, които стоят зад тях.

"Това, което се случи преди 20 години, беше гигантско световно събитие! То беше последвано от две войни. Светът беше разтърсен", казва външнополитическият анализатор Огнян Дъскарев.  

Часове след атаките в САЩ, Германия свиква Федералния съвет по сигурността. Канада затваря летищата си. Франция затваря границите си. Великобритания обявява евакуация на столицата Лондон. Русия вдига в бойна готовност военновъздушните сили. Във Вашингтон членовете на правителството са евакуирани на сигурно място. В Ню Йорк са евакуирани сградите на ООН, на стоковата борса и Федералният съд. Междувременно в различни медии по света се получават факсове и съобщения от името на терористични групировки, поемащи отговорност за нападенията.

През април 2002 г. говорител на терористичната организация "Ал Кайда" поема отговорност за атентатите. Но това се случва половин година след като Съединените щати, подпомагани активно от Великобритания, вече са започнали военна инвазия в Афганистан. До нея се стига след като американският президент Джордж Буш поставя ултиматум на Кабул да предаде получилия убежище в Афганистан лидер на Ал Кайда – Осама бин Ладен заедно със сътрудниците му. САЩ настояват и за затваряне на всички бази за обучение на терористи, както и освобождаване на арестуваните чуждестранни граждани. Талибаните отказват съдействие. Така започва 20-годишната война в Афганистан.

В продължение на почти 10 години Осама Бин Ладен е наричан държавен враг номер едно на Америка.

Той мразеше враговете си повече, отколкото обичаше синовете си, пише в книгата "Да израснеш като Бин Ладен" най-големият му син – Омар. Документалният разказ описва над 20 деца, родени от общо петте съпруги на терориста. Те от малки са отглеждани строго от него – без играчки, без смях и с много насилие. Когато някой от наследниците му навършвал пълнолетие Осама го подканял да се кандидатира за самоубийствена мисия, а отказалите вече не считал за свои деца. Терорист номер едно е убит на 2-ри май 2011-а година при 40 минутна операция на американските специални части в скривалището му край Исламабад.

Атентатите от 11 септември 2001 година остават в историята като едно от най-кървавите и трагични събития на 21-ви век.

В първите няколко месеца след събитието са арестувани 33-ма души с обвинение, че са съпричастни към случилото се. В навечерието на 20-ата годишнина от терористичния акт обаче процесът срещу предполагаемият автор на нападенията все още не е приключил. 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК