България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Кукленият фестивал "Пиеро" ще завладее възрастните, какви изненади да очакваме?

Той ще се проведе от 24 до 29 септември

20.09.2021 | 09:23 Редактор: Искра Ангелова

Международният куклено-театрален фестивал за възрастни "Пиеро" се провежда за поредна година в Стара Загора. В програмата са включени 37 различни събития.

"Въпреки че фестивалът, който ние правим, е Международен куклено-театрален фестивал за възрастни, единственият в България, но ние работим и за децата. Като творци ние стъпваме върху едни много добри корени в България, признати от световната куклена гилдия", каза режисьорът на кукления театър в Стара Загора Цвети Пеняшки в студиото на "България сутрин".

А по думите кукленият театър за възрастни не е нищо ново нито за света, нито България.

"Може да популялизираме това изкуство. Това е и основната мисия на фестивала - все повече хора да идват и да гледат куклен театър за възрастни, защото смятаме, че той има средствата да разказва сериозни и истински теми, така че хората да останат развълнувани", допълни Пеняшки пред Bulgaria ON AIR.

Той сподели, че фестивалът е с конкурсен характер.

"Тази година имаме 11 спектакъла в програмата. 3 от спектаклите, които ще гостуват, са от чужбина - "Мала страна" от Франция, Банска Бистрица - Словакия, третата трупа, която е от чужбина, е от Унгария. Един от творците, които са в "Мала страна", е бил част от трупата на Филип Жанти - французин, един от основоположниците на т.нар. "Кукленият театър за възрастни", посочи той.

А фестивалът им е сертифициран с европейски сертификат за качество.

"Имаме награда "Гран При", която е за цялостен спектакъл, след това наградите са за мъжка, женска роля, музика, сценография", подчерта Цвети Пеняшки.

А самият фестивал ще се проведе от 24 до 29 септември, включително, когато ще бъде и награждаването.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК