България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Не сме виждали такова нещо по морето, 70% ръст на туристите през летния сезон

Спира индустриализираният туризъм, каза доц. Румен Драганов

15.09.2021 | 07:53 Редактор: Тодор Петров

Отчитаме 70% ръст на туристите у нас през летния сезон в сравнение с миналата година. Най-много са туристите от Румъния. Данните обобщи вчера министърът на туризма Стела Балтова.

"Тази година имаме доста по-либерален режим за влизане в страната. За този летен сезон имаме около 4,9 млн. влезли в страната при 2,5 млн. в предходния период. До края на годината ще бъдат около 7,5 млн. чужденците, които ще преминат границите и ще влязат в страната. Ще приключим с около 60% повече спрямо миналата година", посочи пред Bulgaria ON AIR директорът на Института за анализи и оценки в туризма доц. Румен Драганов.

По думите му има огромен интерес от българите към почивки в страната. 

"Това, което тази година се случи по морето, ние не сме го виждали изобщо! Да видиш всички шезлонги пълни, всички места, не сме виждали такова нещо. Не е само Гърция. От една страна - нулеви цени на някои плажове. Второ - 50% намаление на цените в големите курорти. Много хубаво и топло лято", подчерта Драганов в студиото на "България сутрин".

Според него ваксините са ключови по отношение на туризма в България и играят основна роля в демонстрациите, които ще наблюдаваме до края на септември.

"Ресторантьорите се надигнаха. До момента няма задължителност, против сме да има задължителност. Въпросът е хората, които искат да продължат да живеят, да се ваксинират. Става въпрос за животозастрашаващо заболяване. Искаме да видим колко от интубираните са били в нощно заведение, колко от тях са ходили на фитнес, колко идват от туристическо събитие, колко от тях са редовни посетители на ресторант. Не са! Единственият проблем е, че преди 60 дни не са се ваксинирали. Тези, които не са се ваксинирали, са енцикопледисти, всичко знаят", смята доц. Драганов.

През зимния сезон се очакват много туристи в градовете, които ще посетят фестивали. От друга страна, в по-малка степен ще има ски и сноуборд туризъм.

"Феноменът ще бъде, че спира индустриализираният туризъм. Големите спадове идват от това, че не дойдоха чартърните туристи. Ще има проблем с паркирането в планинските курорти. Ще видим за пръв път как механите и къщите за гости в Банско, Боровец и Пампорово ще бъдат пълни с хора", каза още доц. Драганов.

Той твърди, че няма фалити, но отбеляза, че няма пари, а състоянието на туризма е доста тежко.

"В туризма пари няма, всички са на ръба. Наблюдавах пълни заведения, опашки, много изгодно всичко като цена/качество. В същото време - абсолютно празни заведения. Качеството играе своята роля, туристът знае къде да влезе. Ако не знаеш как се прави туризъм в такава среда - си по-зле", обясни директорът на Института за анализи и оценки в туризма. 

Гледайте целия разговор във видеото. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК