Международните пътувания - предизвикателства и за ваксинираните срещу Ковид-19

При завръщане от чужбина жителите на Хонконг остават 21 дни под карантина, дори и да са имунизирани

12.09.2021 | 09:23 Редактор: Елеонора Танева
Международните пътувания - предизвикателства и за ваксинираните срещу Ковид-19

18 месеца след началото на пандемията ограниченията за пътуване все още пречат на обикновените семейства и компании. Забрана на САЩ за повечето туристи от десетки европейски държави, въведена от Доналд Тръмп през март миналата година, остава в сила въпреки смяната на президента и факта, че по-голяма част от хората в Европейския съюз и Великобритания са напълно ваксинирани.

Междувременно жителите на Хонконг, които се връщат у дома от места като САЩ и Франция, трябва да прекарат 21 дни в хотелска карантина, дори ако са ваксинирани. Границите на Австралия са затворени, като повечето международни пътувания са забранени.

Доклад от юли на Световната организация по туризъм установи, че не е имало "значителни" промени в Ковид ограниченията. Хонконг и Обединените арабски емирства наскоро облекчиха ограниченията за пътуване, но едновременно с това Европейският съюз наложи ограничения на американските туристи през лятото.

Ограничаването на пътуванията има емоционални и икономически последствия. Най-виден пример е туристическата индустрия, която претърпя най-лошата си година от рекордите през 2020 г. През тази година загубите могат да достигнат 2,4 трилиона долара, според Конференцията на ООН за търговия и развитие. 

Междувременно ползите са трудно забележими. Доскоро на френските граждани им беше забранено да пътуват до САЩ, а при пристигането си във Великобритания трябваше да бъдат поставени под задължителна карантина, дори и да са ваксинирани. В момента те все още трябва да представят валиден Ковид тест два дни преди пристигането им.

В момента САЩ и Великобритания отчитат около 500 нови ежедневни случая на милион души, което е около два пъти повече от тези във Франция. Париж е градът с най-малко ограничения от 40 дестинации, анализирани от Bloomberg. Дори Нова Зеландия, с нейния висок граничен контрол и изолирано географско положение признава, че дори с ваксини, инфекциите ще нараснат, когато границите ѝ се отворят отново поради силно заразни щамове като Делта варианта, информира bloombergtv.bg.

Една алтернатива на забраните за пътуване и неефективните правила би била по-голямата разлика между ваксинирани и неваксинирани хора. 

Към юни само 17% от всички туристически дестинации по света специално посочват ваксинираните пътници в своята политика за пътуване, показват данните на Световната туристическа организация.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК