България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Йорданова, ДБ: Спецпрокуратура отказа да разследва кюлчетата и записите

"През 2020 г. Спецсъдът се е занимавал да разрешава подслушвания и задържане на граждани", каза депутатът от "Демократична България"

13.09.2021 | 08:54 Редактор: Жаклина Иванова

От "Демократична България" са убедени, че в следващия парламент ще получат мандат за съставянето на кабинет. Това заяви съпредседателят на партията ген. Атанас Атанасов преди дни. 

"Днес няма да има извънредно заседание на Народното събрание. Дали ще има утре, предстои да видим. Определено председателят на НС пренебрегва волята на повече от 1/5 на народните представители. По правилник председателят на НС има седемдневен срок да свика това заседание, но нека да бъдем реалисти - в момента нямаме седемдневен срок пред себе си. Мнението ни е, че трябва да действаме по-бързо", посочи заместник-председателят на ПГ на "Демократична България" Надежда Йорданова в студиото на "България сутрин".

"Половината от нашите искания се случиха. За да имаме радикална и бърза модернизация в нашата държава, в нашия икономически живот, първа и задължителна предпоставка е възстановяването на законността и на правовия ред", подчерта тя пред Bulgaria ON AIR.

От партията продължават да настояват за закриването на Спецсъдилищата и Спецпрокуратурата, а причината Йорданова обвърза с това, че през годините те са се отклонили от целта, с която са били създадени - да се борят с тежката престъпност и корупцията по високите етажи.

"За 2020 г. Специализираният съд се е занимавал основно да разрешава подслушвания, следене и задържане на граждани. Има произнесени 45 присъди. Проблемът не е в съда, той разглежда тези обвинителни актове, които е внесла прокуратурата. Специализираната прокуратура отказа да разследва кюлчетата, снимките с банкнотите, странните записи и много други неща", подчерта още заместник-председателят на ПГ на "Демократична България".

Йорданова изтъкна, че през краткото време, в което е работила, комисията "Магнитски" е успяла да констатира бездействието на институциите.

"Прокуратурата отказва да каже дали разследва или не такива случаи, има или няма сигнали, какво прави по този въпрос. Както каза министър Василев - ако не бяха взети своевременни мерки срещу санкциите, те са застрашавали половината икономика и две от банките. Този проблем не може да бъде отминат с мълчание, така както искат да се случи част от нашите институции", категорична е тя.

По думите ѝ ДБ е разширила своята подкрепа и ще води диалог с партиите, които заявяват постигането на промяната - възможностите за радикална модернизация.

А дали Асен Василев и Кирил Петков могат да се присъединят към партията, Йорданова уточни, че разговорите за това са ситуирани в бъдещето.

Заместник-председателят на ПГ на "Демократична България" обясни, че към момента от партията не са заявили категорично дали ще подкрепят президента Румен Радев за втори мандат.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК