България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

58 ракети са изстреляни към градоносните облаци над Пловдивско преди забраната

После нямаше сила, която да спре градушката да се изсипе на земята, подчерта Стефан Георгиев

02.09.2021 | 09:30 Редактор: Елеонора Танева

Три министерства - на земеделието, транспорта и отбраната, скъсяват времето, в което е забранено ракети да разбиват градоносни облаци. До предложението се стигна, след като опустошителна градушка се изсипа над Пловдивско и унищожи над 6 000 дка плодове и зеленчуци.

"Когато първите облаци придобиха градоносни размери, за минута се даде разрешение за обстрелване. Повече от 58 ракети са изстреляни и след това е дошла забраната. В продължение на час не е можело да се изстрелват ракети", обясни ситуацията експертът от Изпълнителната агенция за борба с градушките Стефан Георгиев в студиото на "България сутрин".

Той уточни, че през този час облакът е достигнал опасни размери и е било ясно, че в него се е образувала градушка с размери над 2 см. 

"Когато забраната падна, имахме право да изстрелваме ракети, но няма сила, която да накара градушката вече да не падне на земята", добави Георгиев пред Bulgaria ON AIR. 

На среща между институциите е обсъдена възможността, когато се налага забрана, тя да не важи за всички ракетни площадки.

"Трябва да се редуцират площадките, които да могат да изстрелват ракети, за да има възможност някоя ракетна площадка да продължи обработката на облака, който се развива буквално за 10-15 минути", уточни експертът. 

И добави, че водеща винаги е безопасността на хората при излитане и кацане на самолети. 

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК