България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Дни преди 15 септември: Търсят се 1500 учители и персонал в образователната система

Коментар на Асен Александров и Борислав Българинов в "България сутрин"

01.09.2021 | 08:18 Редактор: Искра Ангелова

1 500 позиции за учители и друг персонал в образователната система остават незапълнени две седмици преди старта на учебната година. И тази година най-много учители не достигат в големите области. София е рекордьор с около 200 актуални оферти за учители.

"Това са очаквани цифри и то само по някои предмети - математика, информационни технологии, природни науки и по специални предмети в професионалните училища. Защото специалисти с такъв профил могат да си намерят работа в областните градове много по-лесно. В момента търсим пенсионери, студенти, на учителите им се дават допълнително часове, което не им харесва много", каза председателят на Сдружението на директорите в средното образование Асен Александров в студиото на "България сутрин".

Според него трябва да се разчупи нагласата за еднакво заплащане на всички учители.

"Пазарът увеличава заплатите на тези специалности докато се наситят. По тези предмети, които споменах, преподавателите са над 45 години. Те са специализирали. В много държави гимназиалните учители получават по-високи заплати, отколкото учителите в начален етап", допълни Александров.

"Близо 50 учители липсват в област Русе, но смятаме, че в скоро време те ще бъдат осигурени, за да бъде пълноценно обучението на децата. Най-големият недостиг е в Община Русе. Министерството на образованието трябва да вземе всички необходими мерки, за да бъдат запълнени тези бройки", коментира областният управител на Русе Борислав Българинов.

И увери, че липсата на учителите няма да попречи на учебния процес.

"Имаме отлична комуникацията с Министерството, така че работим усилено и проблемите, които имаме, ги отстраняваме своевременно. Основният проблем е липсата на учители по български език и литература, информационни технологии, химия и физика. Резултатът от онлайн обучението не е добър, това се видя в крайните резултати", добави той.

Българинов се застъпи за присъствена учебна година.

"В нашето училище около 50% от преподаватели са ваксинирани и около 35% са прекарали болестта. Харесва ми, че тази година планът предвижда решенията за обучение е да се вземат мерки на локално ниво. Ние сме много по-добре подготвени, знаем какво се прави. На среща в Министерството решихме тази година, че редуването да бъде не както миналата", сподели Асен Александров..

Той подчерта, че задължителната ваксинация все още не се харесва.

"Има позитиви от онлайн обучението. Така учители и ученици получиха много по-голяма дигитална култура. Самостоятелното решаване на задачи води до много по-добри резултати", категоричен е председателят на Сдружението на директорите в средното образование.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Ради
преди 2 години
Особено в малките градове и селата... Трудно се работи със смесени паралелки и знаете какво още... Сигнализирай за неуместен коментар