България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Слави губи авторитет, ДБ с добри шансове на вота, Радев влиза с огромен рейтинг в кампанията

"На нови избори ситуацията може да стане още по-патова", посочи изпълнителният директор на "Галъп интернешънъл"

26.08.2021 | 09:30 Редактор: Жаклина Иванова

7 и 14 ноември са най-възможни дати за следващите президентски избори. Това потвърди вчера председателят на Народното събрание Ива Митева. Въпросът е дали ще бъдат 2 в 1 - президентски и парламентарни.

"Август не е най-добрият месец за отчитане на нагласи, въпреки това има няколко тенденции, които се улавят. Едната от тях е известна загуба на авторитет на ИТН и въобще на всички "партии на протеста", за това, че не успяха да излъчат правителство. Сред тях най-крепко стои "Демократична България", която има по-добри шансове при едни следващи избори", заяви изпълнителният директор на "Галъп интернешънъл" Първан Симеонов.

Той посочи, че при БСП се наблюдават известни проблеми, но въпреки това през последните седмици партията е получила значимост.

"Оказа се, че Корнелия Нинова е един от малкото хора, които могат да си поговорят със Слави Трифонов. При тази ситуация ГЕРБ укрепва, защото Слави губи авторитет - партията може да разчита на ефекта на махалото - половин година не може да се състави правителство и няма да бъдат малко хората, които ще си кажат, че ГЕРБ е познатото зло", подчерта Първан Симеонов.

Изпълнителният директор на "Галъп интернешънъл" коментира, че предизборните кампании ще се смесят, без значение дали изборите ще бъдат 2 в 1.

"Радев влиза с огромен рейтинг в тази кампания. Той е в най-добрата позиция. Може да има проблем с това, че президентът няма някаква свръхангажирана партийна подкрепа", уточни Симеонов и изтъкна, че Радев е единствената фигура, която синхронизира "партиите на протеста".

По думите му президентът е вдигнал летвата със служебното правителство, което изпъква в момента.

"Има нови политически звезди. Кирил Петков набира мощ. Удобно се е позиционирал между Румен Радев и Христо Иванов", каза още Симеонов пред Bulgaria ON AIR.

Той допусна, че на нови избори ситуацията може да стане още по-патова.

"Протестът" съвсем ще отстъпи от всичките си искания. ДБ предвкусва хубаво представяне на нови избори. А що се отнася до Трифонов, той влезе в удобна роля - опозиция на всички. Това е едно сигурно убежище за него", смята Симеонов.

Гледайте целия разговор във видеото.

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 месеца
Пълен ужас е положението Сигнализирай за неуместен коментар