България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Ще има ли ощетени пенсионери след влизане в сила на новия механизъм от 1 септември?

"Хората, които ще получават двете пенсии, ще имат по-добри възможности", каза Иван Нейков

24.08.2021 | 08:50 Редактор: Искра Ангелова

От 1 септември тази година влиза в сила новият механизъм за определяне на индивидуалния коефициент при пенсиониране. Това съобщиха от Националния осигурителен институт. Как ще се променят пенсиите?

"Тази година, март месец, в края на живота на 44-ото Народно събрание беше приета нова конструкция на определянето едновременно за едни и същи човек за размера на пенсията, която ще получава от НОИ, и размера на пенсията, която ще получава от допълнителното пенсионно осигуряване. Тази важна промяна касае родените след 1959 година. Тъй като само тези хора се осигуряват както за първа, така и за допълнителна пенсия", каза бившият социален министър Иван Нейков в студиото на "България сутрин".

И поясни, че промяната не се отнася за хората, които са родени преди тази година и ще се пенсионират след 1 септември тази година.

"За другите, които ще започнат да получават своята пенсия, и те са осигурявали в универсален фонд - голямата дискусия беше, че осигуровката на тези хора се е разделила на две. Една част от нея отива в Националния осигурителен фонд, а друга част в универсалните фондове. И въпросът беше как ще бъде направено съотношението между първата и втората допълнителна пенсия. Това, което се направи и влиза от 1 септември - корекция ще има, след като човек се е осигурявал във втория стълб", допълни Нейков в ефира на Bulgaria ON AIR.

А по думите му така вече нещата изглеждат съвсем разумни. 

"Пенсията в първия стълб ще бъде намалявана между 8 и 10%. Различно е за всеки човек, защото всеки човек има различна заплата, различни осигуровки, различен период, в който се е осигурявал във втория стълб. Но вече имаме много по-справедливо решение и много по-голяма яснота. Хората, които ще получават двете пенсии, ще имат по-добри възможности. Не можем да говорим за ощетени. Все още има възможност, ако някой човек по някаква причина реши да получава само една пенсия - може да го направи. Предвижда се още една възможност - вече има около 160 000 души, които вече получават втора пенсия. В рамките на една година те получават възможност да поискат преизчисляване", подчерта бившият социален министър.

Според Иван Нейков ще има разочаровани. 

"През годините се създаде впечатление, че за всички ще има увеличение и корекция. Големият проблем, който в продължение на близо 10 години се коментираше, е, че през годините непрекъснато се увеличаваше разликата между стари и нови пенсии. И в един момент хора, които са работили едно и също нещо, разликата им в пенсията нарастваше до над 100 лв.", добави той.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК