България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Вдигнаха линията на бедност у нас: Как ще ни се отрази промяната?

"Ще бъдат засегнати хората, получаващи социални помощи", посочи проф. Любомир Стефанов

13.08.2021 | 08:43 Редактор: Здравко Черкезов

Методологията, по която се определя линията на бедност в България, ще се уеднакви с използваната в изследването на Евростат "Статистика на доходите и условията на живот". Това предвиждат промени, одобрени от правителството вчера. Така линията на бедност у нас ще стане 413 лв. вместо 369 лв.

"Новата линия на бедност чак да промени живота ни – надали. Тя се изчислява като 60% от медианния общ еквивалентен нетен доход на член на домакинство и от тази година, на базата на приетото постановление, по този начин ще се изчислява линията на бедност и в нашата страна", обясни преподавателят в УНСС проф. Любомир Стефанов в "България сутрин"

Проф. Стефанов отбеляза две особености в европейската методика: първо, линията не бедност за следващата година не може да бъде по-ниска от предишната и второ, министърът на труда и социалната политика, на базата на оценка на индикаторите за заетост и БВП, може да направи евентуална корекция.

"Всъщност сегашното предложение за линия на бедност за 2022 г. е с намесата на министъра (Гълъб Донев, бел. ред.) и е линията на бедност на база данни от 2018 г., получени пред 2019 г.", поясни преподавателят пред Bulgaria ON AIR.

Корекцията не е закъсняла, но ще даде своето отражение върху разходите на държавния бюджет, стана ясно от думите на проф. Стефанов.

"Отражение ще усетят и хората с увреждания, и получаващите различни социални помощи. Справедливостта е известно условно понятие, всъщност става дума за въвеждането на едни ясни правила. Като страна членка приемаме правила и приемаме линията на бедност, която е установена за страните от ЕС", посочи преподавателят.

"Мисля, че приемането на европейската методика, по която се определя линията на бедност, е стъпка в правилната посока и така трябва да бъде", категоричен е проф. Стефанов.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК