Гълъб Донев: 915 хил. пенсионери ще останат без увеличение след преизчислението

Хората, които са се пенсионирали преди 2008 г., ще останат излъгани, смята Мая Манолова

30.07.2021 | 14:45 Редактор: Десислава Атанасова
Гълъб Донев: 915 хил. пенсионери ще останат без увеличение след преизчислението

Преизчислението на пенсиите със среден осигурителен доход от 2018 г. ще остави над 915 хил. души без увеличение, или 44% от всички пенсионери. Това са 915 хиляди причини ние да предложим пенсиите да се актуализират с вдигане на тежестта на стажа на 1,35, заедно с повишаване на минималната и максималната пенсия. Това каза служебният социален министър Гълъб Донев по време на парламентарния контрол.

"На преизчисление няма да подлежат пенсиите, които не са свързани с трудова дейност. Това са социалните за старост и инвалидност, персоналните и тези за особени заслуги. Общият им брой е около 59 хил.", отчете Донев.

Без преизчисление ще останат и хората с пенсии за трудова дейност, за които не е изчислен индивидуален коефициент. Това са около 583 хил. души. Тези, които няма да минат минималната пенсия дори с преизчисление, са още 247 хил. души. На преизчисление със среден осигурителен доход от 2018 г. ще са и 24 600 души, които са ограничени от тавана на пенсиите.

"Дори да се вземе средния осигурителен доход от 2019 г., 778 хил. - без увеличение.  Хората, които са се пенсионирали преди 2008 г., ще останат излъгани, защото ножицата между старите  и новите пенсии ще се разтвори още повече с вашето предложение", отвърна Мая Манолова от "Изправи се БГ! Ние идваме!"., цитирана от в. "Монитор".

Според нея най-големият проблем е, че минималната пенсия ще е 340 лв., или с 10 лв. по малко от пенсиите, които сега взимат заради бонуса.

"Хората свикнаха с добавката от 50 лв.", подчерта Манолова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК