България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Небесен спектакъл на "Персеиди" - метеорен поток или метеоритен дъжд?

Метеоритен дъжд не е правилно, посочи астрономът доц. д-р Евгени Овчаров

12.08.2021 | 08:45 Редактор: Десислава Атанасова

Наближава максимумът на метеорния поток "Персеиди", който ще настъпи тази вечер в часовете около полунощ - между 22:00 и 01:00 ч. Очаква се вероятността от поява на метеори да бъде висока, за която и да е част от небето. 

"Персеиди" е един от трите силни метеорни потока, другите са квадрантити или падащи звезди. Това са много малко прашинки, с размер от милиметри, които летят с огромна скорост и са остатък от опашка на комета. Много е популярен и достъпен за наблюдение при подходящи условия. Това заяви за "България сутрин" астрономът доц. д-р Евгени Овчаров.

И обясни разликата между метеор и метеорит.

"Метеоритен дъжд не е правилно. Метеорит е тяло, скалисто, което няма да се разпадне в атмосферата", посочи той. 

Кулминацията на "Персеиди" ще бъде тази вечер, във втората половина на нощта.

"Персеиди" не се случва за кратко време. От края на юли започва, но тази нощ е неговият пик. Мястото за наблюдение трябва да е тъмно, да няма запрашаване, най-добре е да се наблюдава някъде високо в планината. Ако загледате небето, дори от големия град, имате шанс да видите по-големи, най-ярките тела. Втората половината на нощта е много подходяща за наблюдение", обясни астрономът в ефира на Bulgaria ON AIR.

Доц. Овчаров даде обяснение и за поверията около падащите звезди. 

"От научна гледна точка няма такова нещо, но съветваме хората да пробват, да си пожелаят нещо и да проверят дали ще се сбъдне", каза той.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК