България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Кредитен консултант: Лихвите у нас стигнаха дъното, годината е рекордна за ипотечните кредити

"Пазарът е много интересен заради големия ръст на депозитите през последните месеци", каза Тихомир Тошев

10.08.2021 | 08:57 Редактор: Жаклина Иванова

Депозитите в страната са вече над 65 млрд. лв. В същото време раздадените ипотечни кредити са под 13 млрд. лв., потребителските също са под 13 млрд. лв. Как се движат лихвите по тях и как ще се отрази ли приемането на еврото?

"Пазарът е много интересен заради големия ръст на депозитите през последните месеци. Заради коронавируса хората се настроиха отново в посока спестяване. Банките се напълниха с пари, ликвидността е много голяма. Търсенето на кредити е голямо, но не чак толкова, колкото ръста на депозитите. Това повишение на лихвите в потребителските кредити не трябва да ни притеснява, тъй като това е просто спиране на летните промоции". Това заяви председателят на Асоциацията на кредитните консултанти у нас Тихомир Тошев в ефира на "България сутрин".

По думите му изтичането на промоционалните оферти води до връщането на старите оферти и лек ръст на лихвите по потребителските кредити. И добави, че при ипотеките се вижда, че те не растат.

"Октомври и ноември месец банките пускат най-добрите промоции. В края на годината ще видим спад на лихвите, - най-вероятно и при потребителските, и при ипотечните. Той ще бъде малък, защото лихвите стигнаха дъното в България", каза още кредитният консултант.

Тошев подчерта, че в края на годината винаги имаме най-силно търсене на кредити, както и че пазарът се променя заради високата ликвидност.

"Банките имат над 65 млрд. събрани и раздадени около 26 млрд. Много пари стоят в банките. Конкуренцията е голяма и ако искате да привлечете част от хората, които желаят да получат кредит в момента, единственият начин е да ги привлечете с по-ниски лихви. Лихвите са достигнали едно дъно, тъй като са много близки до европейските", обясни още кредитният консултант.

Относно това, че много хора теглят ипотечен кредит, той уточни, че главната причина е, че искат да се сдобият с имот.

"Тази година ще е рекордна по отношение на търсенето на ипотечен кредит от съществуването на ипотечния пазар в България. Много хора го правят заради това, че искат да се сдобият с имот. Лихвите, които са в момента, са двигател на пазара на недвижими имоти. Ще имаме най-силната година. Засега от началото на годината виждаме само рекорди по отпускане на ипотечни кредити в България", каза още Тошев пред Bulgaria ON AIR.

Кредитният консултант обясни, че все още водещата причина за покупка на жилище в България е за живеене в него. И добави, че около 70% от покупките са с такава цел, а около 20% от сделките са с цел инвестиция.

А относно това дали всичко ще поскъпне с въвеждане на еврото у нас, Тошев посочи, че това няма как да се случи.

"Няма да поскъпне всичко. Най-вероятно цените на част от хранителните продукти ще се вдигнат леко. Във всички страни, в които това се е случило, се вижда че от 6 до 9 месеца, цените се връщат", категоричен е събеседникът.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК