България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Количеството парникови газове е най-голямото в историята, електромобилите не били решението

Едно е какво се говори в Брюксел, друго е, когато тези политици се върнат в страните си, каза Балин Балинов

29.07.2021 | 08:36 Редактор: Юлия Христова

С климатичните промени наводненията и зоните с горски пожари се разрастват. Защо има все повече убийствени горещини и опустошителни пожари?

Това са промени и следствия, които ако не променим, честотата им ще се увеличи. Трябва да видим кои са основните производители на парникови газове. Много държави в ЕС се ангажираха с крайна дата за излизане от зависимостта от въглища. Надявам се това да стане и в България до края на годината. Това каза за "България сутрин" координаторът на кампанията "Енергийни решения" към "Грийнпийс" Балин Балинов.

И добави, че от много време насам "Грийнпийс" изследва въздействието на въглищата върху околната среда.

"Решението трябва да бъде взето скоро. Покупка на електромобил не е най-доброто решение - вероятно много хора знаят, че електричеството у нас идва от остарели електроцентрали и производството се случва по стари методи. Имаме нужда да се вслушваме повече в учените, в момента количеството парникови газове е най-голямото в човешката история", подчерта той за Bulgaria ON AIR

Според Балонов, Парижкото споразумение е важно, за да се правят навременни отчети за взетите мерки за подобряването на климата. 

"Възможно е да се случат промените, но всичко зависи от държавите членки и това е игра на дипломация. Едно е какво се говори в Брюксел, друго е, когато тези политици се върнат в страните си и стане дума за отговорност за чистотата на въздуха. Трябва да се види и кои са политиците, които ще изпълняват тези политики", заяви координаторът на кампанията "Енергийни решения" към "Грийнпийс". 

Балинов акцентира на факта, че имаме достатъчно време, за да предприемем промени. Много различни компании насочват вниманието си към промените и към това да обучават, да образоват децата, за да са наясно те какво се случва.

"Нужно е, когато гледат новини, да знаят кое и защо се случва", посочи още той. 

Гледайте целия разговор във видеото

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК