Политолози: Съдебната реформа е най-големият препъникамък за съставянето на кабинет

Гости в "България сутрин" са Марая Цветкова и Мила Мошелова

27.07.2021 | 09:17 Редактор: Десислава Атанасова

Продължават преговорите за съставяне на правителство между експертите на "Има такъв народ" и на другите четири партии.  Ще се постигне ли консенсус за съставянето на кабинет, какъв ще бъде неговия живот и какви промени ще предложат от "Има такъв народ" в новия си проектокабинет?

Гледат в една посока, но не конкретизират. И въпреки благозвучното говорене, не се дава ясна подкрепа за този проектокабинет, който ще предложи ИТН. И общо взето оставаме на едни добри пожелания. Това заяви в "България сутрин" политологът Марая Цветкова.

"Липсва конкретика, не виждаме конкретни политики. Ще излязат и много препъникамъни около съдебната реформа. Около обявяването на първия проектокабинет липсваха някои от заявките на ИТН", подчерта и другият политолог в студиото Мила Мошелова. 

Те коментираха и провеждането на консултациите.

"Виждаме силно медийно присъствие. Става дума за консултации на НС, а не за МС. Депутатите се разбират как ще работят в НС, но става онази питанка за кабинета и остава възможността да не се сформира веднага правителство, защото не са изяснили какви споразумения ще се сключват", категорична е Цветкова.

"Няма как да не очакваме промяна в лидерската позиция на един такъв кабинет, защото критиките бяха много звучни. Някакви промени ще видим. Дали преговорите са театър - има един елемент на нагаждане, но същевременно те има много ясна функция - разговори, но засега те не са публични. След ДПС и ИТН, дори беше много кратко и изявлението. Процесът на договаряне трябва да бъде достъпен и за нас", смята Мошелова.

Те очертаха и евентуалните конфликти, които биха попречили на съставянето на кабинет. 

"Особено съдебната реформа. Един много голям препъникамък. И е проблем как ще се разберат по тази тема. От ИТН има предложение за пряк избор на прокурор, нещо, което не виждаме в другите партии. В социалните политики има повече сходства. Стана ясно, че няма да има министерски постове от другите партии, не не знаем дали няма да и заместник- министри и други ключови фигури, което е една гаранция от другите партии, че се заемат да контролират и това е една политическа отговорност. В един момент може да се окаже, че подкрепата до голяма степен зависи от ГЕРБказа в ефира на Bulgaria ON AIR Марая Цветкова.

Тя посочи, че ИТН иска да прави кабинет с много малко мнозинство.

"Много е малък броят на депутатите. Това е хибриден вариант, който не би могъл да изпълни мандат"подчерта Цветкова.

Политолозите в студиото изразиха мнение и относно предлаганите фигури за премиер.

"Фигурата ще бъде ключова, ако другите партии дадат заявка за подкрепа. Тази фигура ще бъде определяща", посочи Мошелова.

"Стефан Янев не е адекватен избор, защото е човек на президента. От гледна точка на това, че предлагат млад юрист
(Петър Илиев) -  има ли той публични изяви и има ли яснота какво би направил, защото позицията е ключова
", смята Цветкова. 

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК