Кои са имената, спрягани за нов премиер на България?

Доверието на "Демократична България" към новия кабинет днес се постави на масата на разговори под формата на политики

26.07.2021 | 19:00 Редактор: Юлия Христова

Нов кабинет ще има до края на седмицата. Това обявиха от "Има такъв народ" при старта на поредния кръг от разговори с останалите политически сили. Днес от партията на Слави Трифонов се срещнаха с експерти от Демократична България , "Изправи се.бг! Ние идваме!" и БСП. Какви теми бяха обсъдени и има ли вече имена, около които се спират "Има такъв народ"? 

Съдебната и социалната  реформа събраха за втори път партиите на протеста в офиса на "Има такъв народ". На масата на разговори този път бяха обсъдени конкретни политики - мандатът на Висшия съдебен съвет, главния прокурор и промени в Закона за съдебната власт, както и доходи, пенсии и детските надбавки. И докато партиите от новия парламент обсъждат политики, въпросителни те около имената, които ще влязат в новия кабинет, стават все повече.

След фиаското с Николай Василев, няколко са възможностите, които се спрягат за премиер поне в публичното пространство. Едната от тях е сегашният служебен премиер Стефан Янев. Още една фигура от сегашното правителство също влиза във възможния списък - министърът на икономиката Кирил Петков. Веднъж отказал министерското кресло обаче не е ясно дали би приел тази позиция и при какви условия. Завъртат се и имената на Петър Илиев, предложен от "Има такъв народ" първоначално като правосъден министър и Любомир Каримански - също фигура на партията. 

За министри също са няколко възможните имена от сегашното служебно правителство - отново Кирил Петков, както и Бойко Рашков, Янаки Стоилов и  Велислав Минеков. 

Един от вече предложените министри на "Има такъв народ" в първия им проектокабинет обаче изрази готовност да запази заявената му позиция.

Радостин Василев изрази очакване да поеме министерството на спорта и даде заявка, че Има такъв народ ще са готови с правителство д окрая на седмицата. 

Готови за разговори днес и за кабинет до дни - от ИТН влязоха в дебат за съдебната система първо с ДБ. 

"В тези две формации застъпването на приоритетите в този сектор е много голямо - Специализираните съд и прокуратура, ВСС, КПКОНПИ, Закон за съдебната власт", каза Радостин Василев от ИТН.

Доверието на "Демократична България" към новия кабинет днес се постави на масата на разговори под формата на политики. 

"Основното беше закриване на спец правосъдието, закона за Съдебната власт, за някои реформи в процедурата за ВСС", посочи Атанас Славов. 

"Въпросът за прекратяване мандата на ВСС - самоцелно прекратяване на мандата поставя много въпроси, включително конституционни проблеми, така че по-скоро гледаме с притеснение към един такъв подход", обясни Надежда Йорданова от ДБ.

За съдебна, но и социална реформа, партията на Слави Трифонов води разговори и с "Изправи се.бг! Ние идваме!"

Разговорите с двете формации по останалите сектори ще продължат и през следващите дни.

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
2 rate up comment rate down comment 0
Анонимен
преди 2 години
ИТН да стане по социална партия че ако се стигне до следващи избори ще изгуби 50 процента от избирателите си Сигнализирай за неуместен коментар