България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Планът за възстановяване: За Брюксел е важно да имаме работещо правителство

Нямаме даден срок, заради който да изгубим сумата, каза д-р Пламен Иванов

23.07.2021 | 09:38 Редактор: Юлия Христова

Националният план за възстановяване и устойчивост е готов и вече е публикуван за обществено обсъждане. България е една от последните държави членки, които все още не са внесли националния си план в Европейската комисия. Страната може да разчита на 12 милиарда лева от Брюксел. Кога и как ще можем да ползваме тези средства и ще изпратим ли скоро Плана в Брюксел?

За Брюксел е важно да имаме работещо правителство, трябва да има някой, който ще отиде и ще го защитава този план в Брюксел. Те искат да преговарят с работещо дългосрочно правителство. Това подчерта в "България сутрин" инвестиционният консултант д-р Пламен Иванов.

По думите е притеснителен фактът, че с избор на ново правителство може да има нови корекции на Плана.

"Моята искрена мечта е да има приемственост. Има добавени много неща. Да се надяваме, че ще има козметична корекция и ще последва защита на ниво Брюксел. С раздаването на 12 млрд. лева, очакваме 8 млрд. лева възвръщаемост", подчерта той.

Според него, все още няма държава, получила парите си, независимо дали е защитила плана си или не.

"Нямаме даден срок, заради който да изгубим сумата. Имаме конкретна задача, процес, без излишно напрежение. То идва тук от политическите отношения. Темата с инвестициите е огромна. Най-важното, което се търси от мащабен инвеститор е политическа стабилност и правова държава. Министър Кирил Петков показа, че ако искаш, можеш да работиш. Той дори да приеме да изпълни нещо, след 2 седмици вече няма да е министър", заяви Иванов за Bulgaria ON AIR.

"Идеята обаче е да си говориш с министерството, а не с министър. В България се нагледахме на "царят дава, пъдарят не дава". Ако сте голям инвеститор и искате да инвестирате X на брой пари и чакате някой чиновник да си свърши работата, отивате в съседна страна. Министърът има подчинени и дирекции, които трябва да си вършат работата", изтъкна той.

Инвестиционният консултант е на мнение, че актуализацията на бюджета не е крайно необходима

"Притеснявам се в следващите два месеца актуализацията да не бъде политическа използвана", посочи още събеседникът.

Гледайте целия разговор във видеото

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК