България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Атласът - първият шиен прешлен е причината за много болки в тялото

"Всяко едно падане може да го размести в много лоша посока", каза д-р Деян Буйшич

16.07.2021 | 08:22 Редактор: Искра Ангелова

Много малко хора знаят какво представлява Атлас. Това е първият прешлен в човешкото тяло, който се намира във врата и ако бъде разместен следват доста проблеми. 

"Още древните гърци са знаели каква роля има Атлас в нашето тяло и заради това са дали имена на първия и втория прешлен. На него не само, че е главата, но е и стълб на всички останали прешлени на целия гръбнак", каза д-р Деян Буйшич от "Атлас център" в студиото на "България сутрин".

Според изследванията, които са правени в Европа, 98% от хората имат разместване на Атласа. 

"Той най-често се размества в нашата най-ранна възраст - при самото раждане или докато сме бебета. Всяко едно падане може да размести Атласа в много лоша посока. И е въпрос на време кога ще започнат оплакванията, които са главоболие, световъртеж, болки в гърба и проблеми по гръбначния стълб. С разместването на Атласа всеки път имаме натиск на кръвоносните съдове, особено на артерия вертебралис. Когато имаме натиск на кръвоносен съд - това означава, че имаме нарушения на циркулацията", обясни д-р Буйшич в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той подчерта, че ударите разместват още повече Атласа.

"Криво спане, неправилна поза, докато работите, липса на физическа активност - всичко това може да провокира симптомите, които са последствие на разместване на Атласа. Ако преди години най-честите пациенти бяха възрастните хора - сега имаме много по-млади хора, които се занимават главно с програмиране, работят на лаптоп и нямат физическа активност", коментира той.

И добави, че в Швейцария има академия, която изучава само и единствено Атласа.

"Самата медицина няма как да върне Атласа в неговото естествено положението. Академията в Швейцария има техника само за наместване. Това се прави еднократно с уред. След това има добри резултати и ефекти при хората. В Швейцария тази процедура е патентована 1994 г., а в България работим вече 7 години. Тук вече имаме два центъра, които се намират в София и Бургас", посочи д-р Деян Буйшич.

Експертът каза още, че самата процедура трае около половин час. А подобренията започват малко след нея.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 година
Става дума за умишлено въвеждане в световен мащаб на неправилн начин на изваждане плода при раждане при които атласа се фиксира накриво. Същото е извършено с позата при раждане, която трябва да е на колене. Последицата е зашеметено състояние и дискомфорт за цял живот. Сигнализирай за неуместен коментар