България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Храните не поскъпват драстично, повишили са се изискванията ни за качеството

Само цената на олиото е скочила с 52%, посочи шефът на ДКСБТ Владимир Иванов

15.07.2021 | 07:49 Редактор: Тодор Петров

От най-често консумираните от домакинствата храни през юни най-голямо поскъпване е регистрирано при олиото, маргарина и маслините, сочат последните данни на Националния статистически институт. Забелязва се обаче спад в цените на зеленчуците. Какво се случва на пазара на стоките от първа необходимост?

"Нищо не поскъпва драстично. Само при олиото имаме изменение на цената - 52% разлика спрямо нивата от 2020 г. Това се дължи на лошата реколта през 2020 г. - 200 тона по-малко. Сравнително добра реколта у нас, но лоша реколта в Европа. В момента имаме много добри очаквания и балансиран пазар. След появата на новата реколта ще имаме трайна тенденция за падане на цената. Може да стигнем и до нивата преди август 2020 г.", обясни председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата Владимир Иванов в "България сутрин".

Той изтъкна, че енергийните ресурси няма как да не повлияят, на който да било продукт, но пазарът в момента е свръхконкурентен и трудно може да очакваме резки движения. Пазарът функционира вследствие на взаимодействието между търсенето и предлагането, напомни Иванов.

По думите му, каквито и да са движенията с цените на хранителните стоки, те ще са плавни и с много слаба динамика. Това показвала тенденцията в последните 10 години. 

"Имаме изменение с 13-14% при доста по-сериозно нарастване на доходите. Динамиката на цените на пазара е почти никаква. Наблюдаваме висока цена на прасковата в това горещо време, много неблагоприятно време през май и юни. Очаквам много добра реколта в зърнения сектор. Може да бъдем спокойни и да не очакваме стресови движения. Пазарът на месо също е свръхнаситен", каза още Владимир Иванов пред Bulgaria ON AIR

Единственият проблем при хлебопроизводителите бил рязкото поскъпване на цената на труда. Ако преди 6-7 г. е могло да намерят работници за един доход, сега той е почти по две. 

"Логично е цената na хляба да мръдне в рамките до 5%. Не става дума за резки колебания. Поскъпване на хляба ще е абсолютно мотивирано. Държавата си е на мястото и след горчивите опити през 90-те години не е допуснала катаклизми в зърнения сектор. Засега нещата с реколтата на царевицата вървят много добре", посочи още Иванов.

Той е на мнение, че никой не трябва да се плаши от въвеждането на еврото у нас. Доста баланси ще се променят в положителна посока. Дори някой да реши да прави спекулации, при тази конкуренция е почти невъзможно, смята експертът. Възможно е в първите два до пет месеца да има стресови положения, след което ще има добър възход, предполага Иванов.

Ядем ли качествена храна?

"В последните 5-6 години имаме доста сериозно покачване на качеството. Има промяна в нашето потребление по отношение на изискванията за качеството. Към момента изискванията са само за висококачествен домат. По отношение на млечните продукти също се повишиха изискванията. Имаме и по-евтини продукти, но пък има хора, които ги предпочитат. Има и хора, които се ориентират към цените поради ниски доходи", коментира гостът в студиото.

Гледайте целия разговор във видеото. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК