България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Електроавтомобилът ще конкурира градския транспорт - с 1 лев ще изминаваме 100 км

"Този автомобил е по-сигурен от една кола", посочи Любомир Станиславов

13.07.2021 | 08:27 Редактор: Жаклина Иванова

Сделката с германската компания за производство на електроавтомобили вече е факт. Инвестицията е за 140 млн. евро. Ще даде ли рестарт тази сделка на икономиката ни след кризата?

"Работните места, които са планирани в новия завод, са 1000, но той ще бъде на площ при 150-180 декара. Общата площ на завод "Балкан" в Ловеч е около 1 300 декара. Идеята е останалата част от завода да бъде превърната в индустриална зона, която ще бъде предназначена за производители на всякакви компоненти на автомобили", заяви изпълнителният директор на автомобилния клъстер архитект Любомир Станиславов в студиото на "България сутрин".

По думите му работните места, които ще бъдат генерирани от проекта, ще бъдат между 4000 и 5 000.

"Има трите основни тенденции - в света на мобилната индустрия тече революция по отношение на електрическите автомобили. Вероятно към 2030 година 50% от продажбите на нови автомобили ще бъдат електрически автомобили. Втората голяма тенденция са така наречените автономни автомобили. Те ще променят начина на живот на хората, ще отпаднат много професии, ще се промени градоустройството. На трето място тече тиха революция как да оптимизираме автомобилните заводи, тъй като в момента инвестициите в един завод са между 1-2 млрд.", посочи архитектът.

Относно това какво ще представлява електроавтомобилът, който ще се произвежда у нас, Станиславов каза, че е разработка на германски университет, който е един от най-добрите технически университети в Германия и Европа. И добави, че е изграден от алуминиева пространствена рамка. По думите му този автомобил ще бъде един от големите конкуренти на градския транспорт - с 1 лев ще можем да изминем 100 км.

"Този автомобил е по-сигурен от една кола. Животът на тази конструкция е над 50 години. Всички външни панели са създадени от така наречената ABS пластмаса", обясни архитектът за Bulgaria ON AIR.

Станиславов уточни, че се очаква базовата цена на автомобила да бъде под 20 000 евро.

"Електроавтомобилите имат нужда от много по-малка поддръжка. Нямат нужда от сменя на масло, ремъци, дори спирачките се сменят рядко, тъй като в 80-90% от случаите спират с регенериране на енергия", каза още той.

Плановете са заводът да бъде построен за около година.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК