Завод електромобили в Ловеч: По 30 000 коли годишно и инвестиции за над 140 млн. евро (ОБНОВЕНА)

Прогнозната цена на колата е около 20 000 евро

10.07.2021 | 14:20 Редактор: Елеонора Танева

Отварят завод за производство на електромобили у нас. Той ще се намира в Ловеч и в него ще се произвеждат над 30 000 електрически коли годишно. Инвестицията е на стойност 140 млн. евро, а в производството ще работят над 1000 души. 

В деня за размисъл без да се двоумят служебният министър на икономиката и представителите на фирмата производител на електромобили подписаха договора. 

"Искам да поздравя всички българи, че ще имаме една от най- новите технологии в електромобилите, които ще се произвеждат в Ловеч. Страшно съм щастлив, че само за 5 седмици от „здравейте“ до подписването днес успяхме да го организираме", посочи министър Кирил Петков.

Оказва се, че в България ще се произвеждат и голяма част от компонентите. Така в процеса места ще се включат повече от 1000 души. 

Държавата ще подпомогне бизнеса с електромобилите, но с условия. След като започнат да произвеждат и продават по 20 000 коли на година, тогава от държавния бюджет ще се отделят 34 млн. евро. Но сметките показват, че от данъците и таксите страната ни ще спечели повече. 

"Аз бих направил тази сделка като частен инвеститор, а сега го направих от името на българските данъкоплатци със същия подход", посочи той. 

А по обед по улиците на София тръгна и първият автомобил - на шофьорското място седна Кирил Петков. 

Вижте повече в репортажа на Иван Кънчев

Снимка: Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК