България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Facebook трие негативните мнения за Ковид-19 и ваксините, превърна се в машина за пари

"По-младото поколение се измества в TikTok, където свободата на словото не е толкова ограничена", каза Станислава Андонова

06.07.2021 | 08:10 Редактор: Искра Ангелова

В последните дни все повече хора, които споделят различни възгледи във Facebook, се оказват блокирани. Какво поведение трябва да имаме в социалните мрежи?

"От около половин година това вече е тенденция, още от март месец в Унгария и България влязоха нови рестрикции във Facebook. Двама журналисти взимат участие в екипа на социалната мрежа, които доста умело и стриктно следят съдържанието на всеки един от нас, особено тематиките, които са наболели. Те са изключително силно рестриктирани откъм алгоритъма и ботовете", обясни специалистът по интернет реклама Станислава Андонова за "България сутрин".

Тя посочи, че определени думи веднага се засичат и биват баннати, ако не са в политиката на Facebook.

"Ако досега те бяха свързани с голотата, съдържание с насилие, сега вече са свързани с Ковид-19. Всеки пост, който е с изразено мнение, особено негативно или за ваксините - много често бива изтрит, както и изказване на обществено мнение към наболял въпрос", допълни Станислава Андонова в ефира на Bulgaria ON AIR.

Тя смята, че отдавна вече Facebook не е платформа за изразяване на свободно мнение. 

"Вече се превърна в машина за печелене на пари. Нашето мнение не стига до повече от 10% органично от нашите познати. Това е ограничаване на словото посредством пари. Има начини, в които ако буква в думата е променена, алгоритъмът да не я хваща. Но все пак той е умен и намира и синонимите на съответните думи", подчерта Андонова.

По думите ѝ има тенденция големи групи от Facebook да се изместват във Viber или в TikTok.

"Там се коментират теми, които не биха могли да се коментират във Facebook. А по-младото поколение се измества в TikTok, където свободата на словото не е толкова ограничена. Напоследък политиките на Facebook стават все повече и повече. Списъкът е огромен. Не трябва да качваме съдържание, което е неприлично. А към днешна дата социалната мрежа вече разрешава да имаме правото да обжалваме, когато наш пост бъде изтрит. Доскоро това можеше да се случи само при изтриване на страница или профил", коментира Станислава Андонова.

Тя допълни, че се очаква и от Google да наложат рестрикции с рекламирането.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК