България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Когато да имаш дете се превърне в битката на живота ти

Историята на сем. Михайлови, които успешно са осъществили своята мечта да имат бебе

25.06.2021 | 08:50 Редактор: Здравко Черкезов

В България няма ясна статистика, но над 140 хиляди двойки имат затруднения със зачеването, сочат неофициални данни. Медицината търси решение за всеки индивидуален случай, а все повече българи прибягват до инвитро процедурите. 

Семейство Михайлови от София дълго време е имало една мечта. Тя е била да добави още един член към своето семейство. За съжаление, това тяхно желание се превръща в битката на живота им. 

"Една година с моя съпруг правихме опити да забременея, но не се получаваше и решихме да прибегнем до по-специализирана помощ. Отидохме, прегледаха ме и се оказа, че имам репродуктивен проблем", разказа Стефания Михайлова. 

Оказва се, че единствената възможност за младото семейство да се сдобие с дете е Стефания да се подложи на инвитро процедури. 

"Тя е малко по-дълга процедурата, тъй като се правят много общи изследвания за цялото здравословно състояние на жената, на партньора. Минахме през вадене на яйцеклетки, тяхното оплождане, връщане обратно, вече като ембриончета", обясни Стефания. 

Процедурите не са били нито физически, нито психически лесни за младото семейство. Направени са 2 опита, от които първият се оказва неуспешен. Въпреки трудностите, семейството и екипът им от лекари не са се отказва, а напротив - тази случка ги е накарала да се борят още по-силно.

"Мина известно време, върнахме се в клиниката и докторите с тяхната голяма усмивка ни казаха: Следващият път е вашият. Ще имате дете, просто вярвате и продължавате", разказа майката.

Така, не след дълго, семейството разбира, че най-голямата им мечта е на път да стане реалност. 

"Чувството беше много смесено, тъй като ние до последния момент не вярвахме на това, което се случва. До момента, в който не чух сърчицето на моето дете и вече разбрах, че наистина аз съм бременна, че нашата мечта се е сбъднала и в най-скоро време ще станем трима", сподели Стефания. 

Няколко години по-късно семейство Михайлови са щастливи родители на малкия Йоан и имат нова мечта - буйният малчуган да си има сестричка, която да му бъде другар в игрите. 

"Обмисляме да пробваме да си направим второ детенце и отново бих се подложила на тази процедура, само и само да си имам още едно дете", заяви майката на Йоан. 

Вижте повече в репортажа на Михаела Златкова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК