България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Българите намаляват драстично, стресът влияе на репродуктивността

Заради еманципацията жените у нас отлагат раждането на първото си дете

16.12.2019 | 09:50 Редактор: Ивет Арабова

Българите намаляват драстично, а броят на разводите за миналата година се увеличава с близо 11 000. Расте и броят на хората с репродуктивни проблеми у нас.

"Българката обича да има приятелки, да споделя. Не предпочита да ходи на психолог. Ако поколението на нашите майки са забременявали на 18 години, сега с еманципацията българката започна да отлага раждането на първото си дете. Първо мисли за образование и кариера", каза акушер-гинекологът Добринка Петрова в студиото на "България сутрин".

Тя заяви, че по стандарт при една двойка, която иска да има дете, е добре да се направи консултация, ако не настъпи бременност в рамките на година и половина.

"Отлагането на майчинството води до куп проблеми. Двойките с репродуктивни проблеми често попадат в изолация. Времето не е приятел на никого", коментира психологът Мария Джонова в ефира на Bulgaria ON AIR.

Петрова бе категорична, че българката толкова се вглъбява в мисълта за дете, че тотално се изолира от света.

"Консултацията със специалист не означава 100% инвитро. Хората обаче сменят фокуса на мисълта и чудото става. Все по-често обаче се вижда мъжки фактор, а не женски тубарен фактор. Това е заради начина на живот - алкохол, тесни панталони, цигари", каза Добринка Петрова.

"Когато проблемът не е ужасяващ, нещата могат да се случат и по естествен път. Емоционалният стрес еднакво мори жените и мъжете, и оказва влияние върху репродуктивността", каза още Джонова.

Петрова сподели, че познава пациенти, които имат по 12 инвитро опита, но има и такива, които са имали успех от първия път. Тя анонсира кампанията "Пожелай си", в която се подаряват две безплатни инвитро процедури. 

Вижте целия разговор във видеото!

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК