България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Проф. Корсун: Индийският щам е вариант на безпокойството, по-заразен е от британския

Препоръча имунизация и на децата, тъй като те са основен разпространител на вируса

18.06.2021 | 09:15 Редактор: Десислава Атанасова

Първи случай на индийския вариант на коронавируса в България. Колко по-заразен е той и как можем да ограничим разпространението му?

Този вариант е признат от СЗО като вариант на безпокойство, тъй като съдържа значителен брой мутации в генома на вируса. Около 8- 10% мутации има в белтъка. Ако сме преболедували, защитата е от значителна степен, но има едно проучване което показва, че 4,5 % от преболедувалите развиват ново заболяване причинено от Делта варианта. Това заяви в "България сутрин" проф. Нели Корсун, завеждащ Националната лаборатория по грип и остри респираторни заболявания към Националния център за заразни и паразитни болести.

И обясни защо ваксинираните са по-защитени. 

"Показват своята ефективност, но е малко по-ниска спрямо индийския вариант. 81% от ваксинираните са защитени спрямо Делта, варианта,  87% - спрямо британския. Непълноваксинираните са защитени само 34% от Делта варианта и 51% от британския вариант. Човек трябва да се ваксинира" категорична е проф. Корсун.

Гостът на Мария Константинова и Мирослав Димитров посочи приликите и разликите между двата щама.

"И двата са много заразни. Делта е още по-заразен спрямо британския. Той е около 50-60% по-заразен. Преобладаващите симптоми при индийския щам са главоболие, силно възпалено гърло и силна хрема,  характерни за една сериозна настинка. При британския - висока температура, кашлица, задухХората трябва да спазват мерките, но най- доброто средство е ваксинацията", каза тя.

Медикът увери, че няма място за безпокойство. 

"Действително на този етап няма място за безпокойство. Вероятно това не е единственият случай, вероятни друго лице е внесло този вариант в България. В страни с ниско имунизационно покритие, този силно заразен вариант може да се разпространи бързо и да стане доминиращ. Единственият инструмент е ускорена ваксинация", каза проф. Корсун в ефира на Bulgaria ON AIR

Тя подчерта, че е твърде нисък процентът на имунизирани в България.

"Имунизираните в България са твърде малко за постигането на колективен имунитет - малко над 12% и с две дози, а приелите една дози - 15 на сто. Този процент е доста нисък, средният в Европа е около 46%. България трябва ускорено да предприеме ваксиниране", смята професорът. 

Есента може  и да има четвърта вълна, но заради сезонността на коронавирусите. 

"През есента може да се очаква по-висока заболеваемост, защото коронавирусите  имат сезонност, обичат по -студените месеци на годината.  Ако не се постигне колективен имунитет, до есента е възможно да се наблюдава повишаване на заболеваемостта, обясни проф. Корсун.

И изрази надежда, че в скоро време ще има лекарствени препарати, които атакуват размножаването на вируса и препоръча имунизация и на децата, тъй като те са основен разпространител на вируса.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

3
0 rate up comment rate down comment 0
Но
преди 1 месец
Най-опасен е шипченският ! Сигнализирай за неуместен коментар
2
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 1 месец
Няма да си тръгне скоро този вирус Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 1
сдтг
преди 1 месец
България е пример за лошо управление на пандемията. Официални лица често казват неистини и се мъчат да манипулират общественото мнение с измислени доводи! Мениджмънта на здравната ни система е потресаващ. Затова се стигна до умиращи по стълбите пациенти и едно от най-високите нива на смъртност в света! А бившето управление се хвали... с добри успехи?! Организацията на ваксинацията също беше пълен провал. Грешен избор на заявени ваксини, съмнения за лобизъм, грешно формулирани приоритетни групи Сигнализирай за неуместен коментар