Изтичане на лични данни от РИК: Защо това не е прецедент в България?

"Изборният процес се ползва с много ниско доверие у нас", каза Стоил Цицелков

16.06.2021 | 08:46 Редактор: Искра Ангелова

Личните данни на хиляди членове на СИК в Пловдив изтекоха в интернет. Данните бяха достъпни за потребителите в мрежата в продължение на часове. Как се стигна до този казус?

"По всяка вероятност, ако е имало такова изтичане - то е човешка грешка. Хубавото в случая е чувствителността, която медиите развиха към подобен вид изтичания на данни. Това не е прецедент в нашата държава. Проследих случая и изглежда, че в момента има малко противоречие", каза Стоил Цицелков от Обществения съвет към ЦИК за "България сутрин".

Той сподели, че във вторник в интервю председателят на РИК-Пловдив е казал, че такова изтичане на данни няма.

"Случаят е предаден към ЦИК. В България изборният процес се ползва с много ниско доверие. Всяко едно такова нещо може да понижи доверието от една страна, а от друга и да понижи желанието на членовете на СИК да заемат тези длъжности. Спомняме си за изборите на 4 април - много трудно се намериха желаещи, но подобни изтичания на данни, където освен имената, се казва, че са изтекли ЕГН-та, дали даденото лице желае да се ваксинира, както и личен телефонен номер, което е много сериозно", подчерта Цицелков в ефира на Bulgaria ON AIR.

И призна, че се страхува, че това може да е целенасочено.

"Все още нямаме отговор какво се случи във Велико Търново и кой обърка протоколите. Докато нямаме информация персонално кой прави тези грешки, е възможно някой дори волно да прави такива неща и той да остава анонимен. Частичните избори в Благоевград ще бъдат тест както за машинното гласуване, така и за начина на провеждане на всичките тези механизми", допълни Стоил Цицелков.

Той поясни, че сега, когато гласуваме с машини, крайният протокол ще го издава машината.

"Няма да има онова броене на бюлетини, с което всички сме свикнали. Не мисля, че ще бъде кой знае какво забавяне на работния ден. Вярвам, че ще се справим с машините. Но с този изборен закон, който беше "напудрен" за 7 дни, ще бъде трудно. Ние се нуждаем от нов изборен закон", категоричен е експертът.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК