България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Владинова: Това, което се случи във Варна, беше фурор за художествената ни гимнастика

"С общо 5 сребърни медала и един златен медал завършихме Европейското", каза вицепрезидентът на БФХГ

15.06.2021 | 08:20 Редактор: Искра Ангелова

Ансамбълът на България по художествена гимнастика спечели златен медал на финала на 5 топки и сребърен медал на три обръча и два чифта бухалки на Европейското първенство във Варна. След 27 години, след като Мария Петрова стана европейска шампионка през 1994 година, Боряна Калейн взе сребърен медал.

"Това, което се случи във Варна, беше фурор за българската художествена гимнастика, особено в индивидуалното. Боряна Калейн успя в правилния момент да изиграе абсолютно всичките си съчетания и да се пребори за този медал. И го спечели за цяла България, и за цялата художествена гимнастика. Ансамбълът също направиха фурор. Това, че чухме химнът пред родна публика, беше уникално", каза вицепрезидентът на БФХГ Невяна Владинова в студиото на "България сутрин".

И се надява, че през август, когато е Олимпиадата, ще се радваме на много по-голям успех.

"Да не пропускаме ансамбъл-девойки, които също постигнаха голям успех. Те спечелиха три сребърни медала. С общо 5 сребърни медала и един златен медал завършихме Европейското първенство във Варна. И почти всички финали, без един. Тежко е с всички тези очаквания, които имат момичетата. Всичко коства постоянство, целодневни тренировки, но най-вече много труд от страна на треньорите да успеят да успокоят състезателите", допълни Неви в ефира на Bulgaria ON AIR.

"Ръководството, което в лицето на г-жа Раева, през цялото време ни държи до златните момичета. Тя успява да ни убеди, че ние сме част от тях. Художествената гимнастика в световен мащаб е изключително силна и конкуренцията е жестока. Става въпрос за много малки разлики в оценките. Всеки един елемент се повтаря по 100 пъти в залата и се повтаря с настроението, което трябва да го има в съчетанието. Много е важно, когато треньорите са с нас, те ни помагат да преминаваме през всичко - както успехите, така и неуспехите, защото всичко тежи. След всеки успех отговорността става все по-голяма", категорична е Владинова.

Тя сподели, че в първите дни Буба е била по-емоционална.

"Катрин успя да покаже защо е там и на съдиите да не забравят, че тя също е в сметките. Тя успя да направи много силно състезание. Трудно е да се отърсиш от цялата тази емоция. В момента имат почивка, която е до края на седмицата. Катрин изигра последното си съчетание пред родна публика, мисля, че се отказва точно навреме. Всеки човек трябва да знае кога да спре, тя в момента е в чудесна форма", подчерта Неви.

А по думите ѝ тръпката да гледаш отстрани е много по-голяма. И посочи, че Илиана Раева винаги иска повече от гимнастичките.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК