България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Кои българи са най-застрашени от депортация от Великобритания след 30 юни?

Най-голям проблем е доказването на законен престой, уточни експертът по миграция Нишан Джингозян

14.06.2021 | 08:45 Редактор: Елеонора Танева

"Към днешна дата над 270 000 българи са кандидатствали за статут на уседналост във Великобритания, но много наши сънародници все още не са го направили, а срокът е до края на юни. Те все още не са успели да докажат този нов статут по различни причини - част от тях не знаят как или нямат възможност да подадат документи." Това коментира в студиото на "България сутрин" експертът по миграция Нишан Джингозян.  

За получаване на постоянен статут на уседналост българите трябва да докажат престой във Великобритания поне през последните 5 години, а за временен статут - поне през последните няколко години. 

"Това се доказва чрез договор за наем, договор за робата. За голяма част от българите доказването на законен престой е проблем, защото не разполагат с тези документи", подчерта Джингозян.

По думите му има голяма вероятност родители на българи, които живеят във Великобритания, да бъдат принудени да напуснат страната, защото реално нямат нужните документи. 

"Североизточен Лондон е район с висока концентрация на Българи. В Еднмънтън живеят около 15-20 000 наши сънародници. Голяма част от тях още не са кандидатствали за статут на уседналост. Ако не успеят до края на месеца - няма да имат достъп до никакви услуги във Великобритания след 1 юли", каза още експертът за Bulgaria ON AIR

И все пак има надежда, защото българската група е една от шестте, които са идентифицирани от МВР като уязвими. По специална програма те ще бъдат подпомагани в процеса на придобиване на имиграционен статут.

"Това са хора, които пътуват между България и Великобритания, с нисък образователен ценз, без компютърна грамотност. За да кандидатстват по тази програма, те трябва да знаят за нея, да имат достъп до компютър, поне минимална компютърна грамотност", уточни Нишан Джингозян. 

Гледайте целия разговор във видеото.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

1
0 rate up comment rate down comment 0
брамбазък
преди 3 месеца
Ясно е кои. Тези, които не могат да ползват интернет, за да се осведомят какво трябва да се прави и съответно остават неинформирани, и си изпускат срока. Сигнализирай за неуместен коментар