Живот след Brexit: Хиляди българи може да бъдат депортирани от Великобритания след 30 юни

Сънародниците ни трябва да представят на британските власти голям набор от документи, за да получат статут на уседналост

10.06.2021 | 19:36 Редактор: Елеонора Танева

Хиляди български граждани може да бъдат депортирани от Великобритания след 30 юни, ако нямат статут на уседналост заради строгите закони за пребиваване след Brexit.

Затягат се все повече изискванията заради опити за фалшификация на документа.

Така Brexit изправи хиляди българи пред предизвикателството да търсят доказателства, че имат правото да останат в страната. До 30 юни сънародниците ни трябва да представят на британските власти голям набор от документи, за да получат статут на уседналост и да не бъдат депортирани.

"Ако си работил тук, можеш да покажеш документи за работа. Приемат като доказателства банкови извлечения, сметки... Важно изискване е хората да докажат, че са започнали да живеят в Обединеното кралство преди 31 декември 2020 г.“, уточни Атанас Чиков, който ръководи организация, помагаща на наши сънародници с документите.

Споделя, че много чужденци са се опитали да заобиколят това правило и да измамят системата.

"Човек може да използва и самолетен билет, но трябва да докаже, че физически е дошъл във Великобритания, защото много сънародници, и не само, за да вземат статут последните дни и месеци на миналата година просто си купиха билет и никога не дойдоха тук. Заради това службите или изискват писмо от авиокомпанията, или трябва да има хартиена бордна карта“, обясни Атанас Чиков.

Той каза още, че след 30 юни хората, които са с отказан статут на уседналост или нямат виза за работа и обучение, губят възможността да останат на Острова в дългосрочен план. Те ще бъдат лишени от достъп до безплатно здравеопазване, социални помощи. А работодатели и дори училища и детски градини ще са задължени да докладват за тях.

"Ако знаеш, че някой е незаконно тук, можеш да влезеш в затвора. Ако не знаеш – глобите са 4- 5 цифрени. Но дори и хората, които са изрядни в своите документи, срещат трудности. Главно ако личните им документи са изтекли или са били изгубени.“, каза Чиков.

Той припомни, че заради пандемията паспортите се подменят в посолствата, което отнема доста по-дълго време. Има проблем и с децата, родени в последните месеци и година, които все още нямат документи. На този етап над 200 хиляди български граждани са получили статут на уседналост.

Вижте повече в репортажа на Яна Червенкова.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 2 години
Хич не са ни притрябвали Сигнализирай за неуместен коментар