Филип Станев, ИТН: Категорично няма да работим с ГЕРБ, БСП и ДПС

Той не изключи възможността ИТН да бъде първа политическа сила на изборите

10.06.2021 | 09:52 Редактор: Жаклина Иванова

На прага на новите избори: Ще има ли компромиси в името на редовен кабинет? Лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов няма да присъства в листите на партията на предстоящите парламентарни избори. Това съобщи самият той от официалната си страница във Facebook.

"Новината за оттеглянето на Слави е от няколко дни. Никъде в правовия свят по света, в устройството на една демокрация, обвързването с една институция и това да бъдеш депутат, не е задължително. Имаме много примери в световната история, при които политическият лидер не е бил действащ депутат. Г-н Трифонов винаги е носел отговорността за това, с което се захваща като проекти. Говоря за обществената ангажираност и каузите, които той и екипът сме реализирали през годините", заяви Филип Станев от "Има такъв народ" в студиото на "България сутрин".

Депутатът е категоричен, че доверието към един човек не се гради от това какъв пост заема, както и че ИТН няма да промени решението си да не работи с партиите на статуквото, а именно ГЕРБ, БСП и ДПС.

Относно това на какво се дължи успехът на комуникацията в социалната мрежа Станев подчерта, че политическото говорене се е изпразнило от съдържание.

"Политическото говорене се изпразни от съдържание и не заради участниците в него, не за начина, по който се изразяват. Изпразни се от съдържание в смисъла на българските институции - те спряха да функционират така, както изискват българските граждани. Това включва прокуратурата, съда, парламента, изпълнителната власт. Тази загуба на доверие у избирателите е огромната причина ИТН да постигне подобен резултат. Противното е видно. Тези неработещи институции, тази нефункционираша държава доведоха до подобни резултати, до подобно отношение на обществото към  политиката", коментира още Станев.

Той добави, че първите му впечатления от Народното събрание, са били шокиращи, както и че на една огромна част от депутатите им липсва възпитание. 

"Много ниско ниво на общуване между депутатите от отделните групи и основно тези от ГЕРБ.  Изключително невъзпитани са някои от тях. Моралът в политиката и живота е свързан с възпитанието на хората", уточни още Станев за Bulgaria ON AIR.

Относно намеците на Слави Трифонов, че може да поеме евентуално друга политическа длъжност, доскорошният депутат избра да запази мълчание.

"Нека да си припомним обстоятелствата около 45-ия парламент. Там конфигурацията, която можеше да състави кабинет, извън партиите на статуквото, беше в невъзможност да го направи, защото броят на депутатите не достигаше за едно стабилно управление. България няма нужда от нестабилност", каза още Станев.

"Нашата партия, Слави, екипът ни, категорично продължаваме да твърдим, и няма да се откажем от това, че ние с ГЕРБ, БСП и ДПС няма да работим. Състоянието, в което се намира сега държавата ни, е в резултат на тези партии", заяви той.

Той добави, че когато става въпрос за интересите на българските политици - най-често финансови, те се обединяват. Станев не изключи възможността ИТН да бъде първа политическа сила на изборите. 

"Борисов вече е демитологизиран, той не е този бащица на народа, който съзираха голяма част от българските граждани в него. Той се страхуваше да дойде в парламента на Парламентарен контрол - нещо, което Конституцията го задължава да направи", коментира Станев.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


3
1 rate up comment rate down comment 3
разсмя ме
преди 2 години
Тия почнаха да се вземат много насериозно. С кой ще се коалират за да съберат 120 депутати? Май ще излезе вярно, че мутрата Борисов ги е купил още преди пролетните избори. Сигнализирай за неуместен коментар
2
0 rate up comment rate down comment 1
ми
преди 2 години
то остана само Да България. Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 2 години