България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

20 г. след "Мисия Лондон" Алек Попов зарадва читателите с "Мисия Туран"

Писателят предприема пътуване до Южен Сибир, свързано с новата му книга

03.06.2021 | 10:00 Редактор: Тодор Петров

20 години след появата на "Мисия Лондон" на писателя Алек Попов, излезе от печат романът му "Мисия Туран", който ще бъде представен на Панаира на книгата.

"Книгата има и подзаглавие - Преброяване на древните българи. Става дума за външнополитическа мисия. Искаше ми се да има и мост към "Мисия Лондон". Това е една съвсем различна история, но самият генезис на тази книга беше свързан с идеята да направим продължение на филма "Мисия Лондон", обясни писателят в студиото на "България сутрин".

Алек Попов довършва сценария на книгата навръх рождения си ден.

"Май това беше най-добрият подарък, който си направих. Това е книга, по която работя от 3 години. Имало е моменти, в които ми се е струвало, че нищо няма да стане. Последваха доста редакции", сподели още той. 

Писателят предприема и пътуване до Южен Сибир, свързано с обогатяване на сценария за книгата.

"Туран се намира в Централна Азия, това е измислена държава. Въображението може да спести много излишни движения на човек в пространството. Но в един момент реших да се докосна до това, което лежи под въображението - нещо истинско. Да усетя една далечна култура", посочи Попов пред Bulgaria ON AIR.

"В книгата има пряка връзка със сходно явление, което се случва в Унгария. Древните българи и древните унгарци са били сродни племена, така се твърди. Там се организира голямо сборище на степните народи, има и българи, които дефилират на коне. Хората много си приличат и всички сме тръгнали от една маймуна. В книгата става дума за усещането, което придобива човек, който много пътува - усещане за родство с всички хора по света", каза още писателят. 

А пресечна точка в книгата е случващото се между митология, наука и политика. Получава се някакъв абсурд, смята той.

Гледайте целия разговор във видеото. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК