България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

"Треньори с мисия" - семейство спортисти помага на деца с аутизъм

"Физическото развитие върви ръка за ръка с менталното развитие", каза Кирил Райков

01.06.2021 | 08:38 Редактор: Искра Ангелова

Преди година семейство спортисти – баскетболистът Кирил Райков и състезателката по художествена гимнастика Лилия Райков, създават инициативата "Треньори с мисия". Те помага на децата с аутизъм. Във времето те са срещнали съмишленици и в момента помагат на много деца.

"Кондиционен треньор е термин, който навлезе в последните години. Качествата, които са сила, бързина и издръжливост, трябва да ги трансформира в спортната специфика в дадения спорт. Това е треньорът по физическа подготовка за спортисти и в днешно време той е много важен елемент в елитния спорт", каза Кирил Райков в студиото на "България сутрин".

Той сподели, че работят с много спортисти, а по думите му кондиционният треньор в тениса е много по-важен от старши треньора на тенисиста.

"В момента физическата подготовка толкова много се е развила. Радвам се, че последните години кондиционният треньор заема голяма част в развитието на спортиста. Затова и аз реших да не продължа кариерата си като треньор по баскетбол", коментира Райков в ефира на Bulgaria ON AIR.

Спортистът посочи, че инициативата им "Треньори с мисия" е стартирала преди една година.

"За нас няма значение къде са децата и какви са те. Знаем колко е важна двигателната активност. Физическото развитие върви ръка за ръка с менталното развитие. Съвсем случайно стана това нещо - събрахме съмишленици, треньори от различни спортове. Инициативата е благородна", каза още Кирил Райков.

Той подчерта, че се опитват да помагат на учителите и да развиват двигателните качества на децата.

"Най-важна е любовта и енергията, трябва да намериш начин да накараш това дете да му хареса дадената тренировка. Ние имаме и индивидуални тренировки", добави баскетболистът.

Запитан как със съпругата му комуникират със специалните деца, той отговори: Там няма структура в тренировката, трябва да се свържеш с детето, с неговата енергия и най-важното е то да се раздвижи. Имаме развитие в това отношение, едно от момичетата вече прави гимнастически упражнения. Много ме зареждат тренировките с тези деца, защото там е истината на любовта към спорта.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 година
Голямо "БРАВО!" на водещата "...това са си НОРМАЛНИ деца..." Дори не се усети колко обидно се изказа спрямо децата и родителите...... на НЕнормални деца! Трябваше да добави едно, две изречения с допълнителни определения и квалификации, че да затвърди цялостното впечатление у зрителите, колко точно са НЕНОРМАЛНИ НЕНОРМАЛНИТЕ ДЕЦА! Къде е СЕМ?!? Сигнализирай за неуместен коментар