fallback

Децата в света на големите: Как да научим най-малките на критично мислене?

Подробности за платформата "Книговище" от Искра Джанабетска и Зорница Христова

17.05.2021 | 07:59 Автор: Юлия Христова

Какво значи “фалшиви новини”, какво значи мандат за правителство, какво е часова разлика и какво означава някой да те тормози в интернет? Това са само част от въпросите и темите за деца, които намират отговори на достъпен детски език в “Книговище” - платформа за игри, книги и новини.

Мислехме за умението децата да четат с разбиране, мислехме с какво да ги ангажираме - светът да стане по-достъпен. Това каза за "България сутрин" съоснователят на "Книговище" Искра Джанабетска.

По думите ѝ има много добра обратна връзка с деца, учители и родители. 

"Децата четат много повече, подобряват разбирането си за текстове. През игрите, с които се пита, децата се научават да се вглеждат в текста и да го четат много по-внимателно. Всяко дете може да сподели мнение за статиите - те намират материалите за интересни и образователни. Някои споделят, че не разбират защо има "фалшиви новини", подчерта Джанабетска за Bulgaria ON AIR.

"Съчетаваме утвърден начин за четене и разбиране с новите технологии", допълни тя.

Децата бяха затворени в карантината, а те имат право да знаят. Когато има природни катаклизми, други ситуации, а ние ги изпитване за неща в училище, които отдавна не са актуални. Това обясни главният редактор на детската медия "Вижте: Новините на детски език" - Зорница Христова.

Според нея сложните думи се използват където е необходимо.

"Те така или иначе чуват някои сложни думи, а за тях е важно не само да чуват сложни думи, но и каква е връзката между тях", уточни Христова.

От думите ѝ стана ясно, че подборът на екипа за сайта става според това колко добре пишат отделните автори за деца. 

Гледайте целия разговор във видеото

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от България сутрин
fallback