България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Децата в света на големите: Как да научим най-малките на критично мислене?

Подробности за платформата "Книговище" от Искра Джанабетска и Зорница Христова

17.05.2021 | 07:59 Редактор: Юлия Христова

Какво значи “фалшиви новини”, какво значи мандат за правителство, какво е часова разлика и какво означава някой да те тормози в интернет? Това са само част от въпросите и темите за деца, които намират отговори на достъпен детски език в “Книговище” - платформа за игри, книги и новини.

Мислехме за умението децата да четат с разбиране, мислехме с какво да ги ангажираме - светът да стане по-достъпен. Това каза за "България сутрин" съоснователят на "Книговище" Искра Джанабетска.

По думите ѝ има много добра обратна връзка с деца, учители и родители. 

"Децата четат много повече, подобряват разбирането си за текстове. През игрите, с които се пита, децата се научават да се вглеждат в текста и да го четат много по-внимателно. Всяко дете може да сподели мнение за статиите - те намират материалите за интересни и образователни. Някои споделят, че не разбират защо има "фалшиви новини", подчерта Джанабетска за Bulgaria ON AIR.

"Съчетаваме утвърден начин за четене и разбиране с новите технологии", допълни тя.

Децата бяха затворени в карантината, а те имат право да знаят. Когато има природни катаклизми, други ситуации, а ние ги изпитване за неща в училище, които отдавна не са актуални. Това обясни главният редактор на детската медия "Вижте: Новините на детски език" - Зорница Христова.

Според нея сложните думи се използват където е необходимо.

"Те така или иначе чуват някои сложни думи, а за тях е важно не само да чуват сложни думи, но и каква е връзката между тях", уточни Христова.

От думите ѝ стана ясно, че подборът на екипа за сайта става според това колко добре пишат отделните автори за деца. 

Гледайте целия разговор във видеото

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК