България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Музеят за история на радиото представя уникална експозиция

Разговор с един от уредниците - Антоанета Радославова

07.05.2021 | 09:58 Редактор: Здравко Черкезов

Днес отбелязваме Деня на радиото и телевизията. Преди 126 г. Алекс Попов представя своето изобретение за предаване и приемане на електрически колебания на големи разстояния без проводник. В Музея за история на радиото в България "Проф. д-р Веселин Димитров", който се намира близо до Ботаническата градина в София, можем да намерим интересни късове спомени за нашите медии през годините.

"Този музей съществува от 1998 г. и има над 20-годишна история. Нашите посетители могат да дойдат и да разгледат експозицията в края на май и началото на юни, ще изживеят едно малко удоволствие", заяви един от уредниците на музея Антоанета Радославова пред водещия на "България сутрин" Мирослав Димитров.

И добави, че музеят все още е безплатен за посетители.

"У нас производството на радиоприемници започва през 1927 г. - почти преди 100 г., и за пръв път започват да се произвеждат в Бургас от Светозар Пренеров, който се връща от Европа и създава първата фабрика за производство на радиоприемници", посочи Радославова пред Bulgaria ON AIR.

4 от общо 9 модела радиоприемници, които е създал Пренеров, се намират в Музея за история на радиото.

В експозицията има и въгленов, и мраморен микрофон, както и богат снимков материал - стотици хиляди запечатани моменти история от живота на радиото.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК