Ателието на Далчев, спасяването на част от златния радиоархив и скритата под земята различна и привлекателна София

В поредицата „Софиянци“ по Bulgaria ON AIR на 14 февруари

11.02.2021 | 11:26
Ателието на Далчев, спасяването на част от златния радиоархив и скритата под земята различна и привлекателна София

Къде се е намирало ателието на големия български художник и скулптор Любомир Далчев, брат на поета Атанас Далчев? Този, както и още много интересни факти, зрителите на Bulgaria ON AIR ще научат на 14 февруари, от 18:00 часа, от журналиста Георги Папакочев, който застава пред камерата на документалната поредица „Софиянци“. В краткия филм той разказва за любимия си роден град и за незабравимите спомени, създадени там. А завръщането към специалните мигове стартира от ул. „Пушкин 56“ - адресът на неговото детство. 

Пред камерата на „Софиянци“, Георги Папакочев споделя прелюбопитната история, как след 9 септември 1944 година лентите от фонда на Българското национално радио били струпани в задния двор на сградата за унищожаване. Някои от служителите обаче, не могли да преживеят тази гавра с труда им и със звуковата памет, прибрали лентите, намотали в началото на всяка кутия „удобни“ за властта записи, а в сърцевината останали ценни гласове отпреди социалистическата революция. Така спасили част от златния радиорхив.

На 14 февруари, Bulgaria ON AIR ще излъчи още една вълнуваща среща от поредицата с проф. Стоян Братоев. Той обаче не е софиянец, но е Почетен гражданин на българската столица и напълно заслужава това звание. Проф. Братоев е дългогодишен директор на Софийския метрополитен.

Под земята има една друга, различна и привлекателна София – древна и съвременна“, споделя той.

Какво разказват Софиянци за изминалото детство, за спомените и за любимата столица – не пропускайте в документалната поредица „Софиянци“ на 14 февруари, от 18:00 часа, по Bulgaria ON AIR. 

Поредицата е финансирана от „Програма Култура“ на Столична община.