България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Борисов бил забележително успешен в опозиция, ГЕРБ ще отговори с хаотичен обстрел

Коментар на социалния антрополог Харалан Александров в "България сутрин"

05.05.2021 | 09:40 Редактор: Здравко Черкезов

Президентът Румен Радев ще даде последния проучвателен мандат на БСП днес, а от левицата по-рано обявиха, че възнамеряват да го върнат. След това предстои президентът да разпусне Народното събрание и да насрочи нови избори. Как ще се промени картината при нови парламентарни избори?

"Всяка сложна система, каквато е българското общество, трябва да вземе решение колко да запази стабилността си и колко да се промени. Успешните общества успяват да съчетаят дневния на промяната с дневния ред със сигурността. В нашето общество по много исторически и културни причини или сме в режим на стабилност, или в режим на промяна", посочи социалният антрополог Харалан Александров в студиото на "България сутрин".

Според него последните 10 години от управлението на ГЕРБ са довели до режим на стабилност, което е довело до избутване на дневния ред на промяната на заден план.

"Реформаторският дневен ред беше заглушен, а сега той проби. Отидохме малко в другия край и сега имаме твърде много промяна, твърде голяма възбуда, твърде много шум и врява в парламента, което вероятно ще се отрази на следващите избори", смята Александров.

По думите му премиерът в оставка Бойко Борисов е влязъл с летящ старт в ролята си на лидер на опозицията.

"Сега ще му се радваме и в това му качество, той е забележително успешен в него", отбеляза социалният антрополог пред Bulgaria ON AIR.

Александров все пак се надява, че политическата криза ще завърши с форма на примирие, което по думите му обикновено се постига под формата на задкулисие. В момента обаче партиите са в режим на "асиметрична ескалация" - хвърлят взаимни нападки и обвинения.

"Това, което прави Борисов, е точно това, на което беше подложен ГЕРБ година и половина. Сега е моментът да си го върнат" заяви гостът в студиото.

ГЕРБ ще отговорят с хаотичен обстрел и ще навлязат в режим на асиметрична ескалация, при която изцяло дневният ред на битката измества дневния ред на обществото, стана ясно от думите на Александров.

"Лидерите на партиите на промяна ни изпращат на поправителен, истината е, че те са на поправителен. В крайна сметка ще имаме резултат, който ще е много по-различен", категоричен е социалният антрополог.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

1
2 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 месеца
Герб да се концентрират върху предстоящите избори и ролята си на успешни в управлението на Държавата, другото да покажат ясно приоритетите си като управляващи, защото е ясно, че няма кой друг да го случи! Сигнализирай за неуместен коментар