България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Отец Василий: Нека хората да бъдат отговорни и внимателни, и всички да носят маски

Днес на Разпети петък във всички православни храмове ще се отслужи опело Христово

30.04.2021 | 08:18 Редактор: Десислава Атанасова

Днес на Разпети петък във всички православни храмове ще се отслужи опело Христово. За втора година Великден ще посрещнем в извънредна епидемиологична обстановка. Какви мерки трябва да спазват миряните, които ще посетят църквите?

"Всичко е разписано още от миналата година. Тук идва личната отговорност на всеки, вниманието, уважението към всеки човек. В храма ние съблюдаваме тяхното влизане и постоянната дезинфекция. Всички трябва да са спокойни, че в храма ще намерят чистотата, която е необходима в тази ситуация. Нека хората да бъдат отговорни и внимателни, и всички да носят маски", призова отец Василий Сарян от храм "Преображение Господне"  в София в предаването "България сутрин".

На Разпети петък още от рано сутринта, във всички православни храмове, се от отслужват богослужения.

"В 8 ч. започва сутрешното богослужение - или така наречените "царски часове", отделните моменти, в които Христос е предаден, четат се определени евангелия. Вечерната служба започва в 18 ч, която се нарича Опело Христово. "И беше обвит в чиста плащеница и положен в новия гроб - " И ние извършваме символично опело, каквото се прави за всеки човек, който си отива от този свят. Опело пред което се смиряваме пред Божието величие и се прекланяме пред, това, което Господ направи за своя народ", разказа отец Василий в ефира на Bulgaria ON AIR.

И обясни какво символизира Светата Плащеница.

"Светата Плащеницата е онзи плат, с който е било обвито тялото на Христос, символизира тялото на Христов, защото след Възкресението става чудо -  тялото му е отпечатано на това парче плат", каза отец Василий.

И призова, хората да не целуват плащеницата.

 "Не е нужно да е целува Плащеницата, важно е да паднем с колената си пред Плащеницата и да поискаме прошка за греховете си", допълни той.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК