България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Депутат от ГЕРБ: Изборните правила се променят прибързано и в разрез с препоръките

"Досегашният модел работеше добре", смята Радомир Чолаков

28.04.2021 | 10:12 Редактор: Никола Симеонов

В парламента депутатите приеха ключови промени в Изборния кодекс. На второ четене народните представители приеха да сменят състава на Централната избирателна комисия (ЦИК), да премахнат ограничението за секциите в чужбина, а вотът в България да става основно с машини. 

"Това са форсмажорни обстоятелства. Във вторник в правна комисия ГЕРБ-СДС не гласувахме, защото искахме да видим какво се случва, кой за какво ще гласува и какви коалиции се правят. А ние винаги сме обвинявани, че пречим и затова решихме да не пречим", заяви в ефира на "България сутрин" депутатът от ГЕРБ-СДС Радомир Чолаков.

Той коментира промените в Изборния кодекс.

"Вчера се гласуваше революционно законодателство на коляно, ние реално гласуваме за пиратски кодекс, който не е точно закон. Изборите бяха честни, никой не е казал, че не бяха, тоест Изборният кодекс, който имаме работи. Не виждаме защо се правят прибързани промени, които са в разрез с Венецианска комисия и препоръките от ЕС", категоричен беше Чолаков. 

По думите му "някой бърза, защото трябва да се свърши някаква работа".

"Хвърли се прах в очите на избирателите със сменянето на състава на ЦИК. Смятам, че досегашният модел работеше", каза депутатът пред Bulgaria ON AIR. 

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК