България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Глас от "ДБ": Дебатът е фокусиран върху дали това дали ще оцелее район "Чужбина"

"Успяхме да прокараме наши предложения, свързани с електронизацията на изборния процес", каза Антоанета Цонева

28.04.2021 | 10:37 Редактор: Искра Ангелова

Изборни промени не се правят със страхове, а с обещания и чест. Това заявиха от "Демократична България" преди няколко дни. Но успяха ли обещанията да бъдат изпълнени?

"Демократична България" внесе законопроект, в който всички наши обещание ги изпълнихме. Занокопроектът беше отхвърлен, в момента се гледа този на "Има такъв народ". Между първо и второ четене ние също внесохме предложение. Това, което виждаме в момента, е, че дебатът е фокусиран върху това дали в зала ще успее да оцелее район "Чужбина", каза депутатът Антоанета Цонева от "Демократична България" за "България сутрин".

Тя подчерта, че има силно разделение в политическите групи по този въпрос.

"Голям дебат се очертава и за това дали ще оцелее пощенското гласуване. Успяхме да прокараме наши предложения, свързани с електронизацията на изборния процес. Ще има поне 3 електронни услуги, които за първи път се появяват в изборното законодателство. Първо - гражданите ще могат да посочват своето желание да гласуват по настоящ адрес по електронен път. До момента това се случваше на хартия. Второ - хората, които искат да гласуват с подвижно избирателна урна, също ще ги подават по електронен път", каза още Цонева за Bulgaria ON AIR.

И посочи, че за първи път чрез електронен подпис ще може да се дава съгласие и подкрепа за политическа партия тя да се яви на избори.

"Досега имаше една единствена възможност - събирането на подписи на улицата", коментира депутатът от "Демократична България".

А според нея ВМРО си избират теми, които разделят българското общество.

"Всяка една политическа партия трябва да търси подкрепа както в страната, така и в чужбина. Съветвам ВМРО да си свършат работата. Те не преминаха бариерата на тези избори. Опитват да привлекат вниманието си с обичайните за тях способи", категорична е Цонева.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК