България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

"Учебник по бъдеща история на България" - липсващото в Плана ни за възстановяване

Коментар на Саша Безуханова от коалицията "За зелен рестарт"

23.04.2021 | 08:58 Редактор: Тодор Петров

Българският План за възстановяване и  устойчивост сериозно разбуни духовете в последните дни. Партиите в НС настояха премиерът в оставка Бойко Борисов да го представи пред депутатите, но това така и не се случи. Надигат се все повече гласове, които настояват за промени в Плана.

Той е част от програма на Европа, която се нарича "Следваща генерация" и е свързан с допълнителен бюджет в размер на 750 млрд. евро, който да подкрепи не просто възстановяването, а трансформацията на икономиките в посока дигитализация, иновативност и екологичност. Европа има много стриктни изисквания какви задачи трябва да изпълни този план.

Това заяви в студиото на "България сутрин" Саша Безуханова, която е основател на Move.bg и част от коалицията "За зелен рестарт".

"Преди близо година създадохме безпрецедентна коалиция, която събира иновативни предприемачи и експерти с учените и хората, които работят по екологично развитие. В рамките на 5 становища до правителството сме дали сериозни препоръки - над 55. Но Планът на България не е удовлетворителен и настояваме да бъде доразвит и преработен", обясни тя пред водещия Мирослав Димитров.

По думите ѝ има две цели - едната е владеенето на инструментариума на бъдещето - дигитална грамотност. Другата е държавите да се подготвят с изпреварващи мерки.

"България в момента е сред скромните новатори - едва 29% от българите имат базови дигитални умения. В този вариант на Плана няма никакви мерки, които да изведат България от ролята на най-бедна и най-изоставаща. В рамките на коалицията "За зелен рестарт" ни се иска да станем център на иновативно развитие и държава със защитена природа", посочи Безуханова пред Bulgaria ON AIR.

В студиото тя показа "Учебник по бъдеща история на България", в който в рамките на 7 урока представят смели реформи. Разказват как България би изглеждала през следващите 20-30 години, ако днес се направят необходимите реформи.

Едно от предложенията им е свързано със създаването на инструмент за подкрепа на стартиращите компании. Над 60% от българските стартъпи развиват технологии, които са принос в световното развитие. Повечето от половина твърдят, че създават социален продукт. От друга страна, едва 16% от българската икономика има експортен потенциал, стана ясно още от думите ѝ.

Безуханова се обяви за работещо правителство сега и изрази надежда партиите в парламента да намерят формула, за да бъде съставено такова. По-неблагоприятният вариант би бил да се създаде временен кабинет, смята тя.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК