България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Има ли риск да колекционираш съвременно българско изкуство?

Коментар на куратора Иво Милев

22.04.2021 | 08:09 Редактор: Искра Ангелова

В Националната галерия може да видите вернисажа "Да колекционираш съвременно изкуство". В нея ще бъде представена колекцията на Владимир Илиев. В търсене на българския колекционер са се впуснали кураторите Иво Милев и Боряна Вълчанова.  

"Никой не е забравил изкуството. Ако една пандемия и ограниченията могат това да направят - жалко за изкуството и хората, които са любители. Има нарушение между връзката публика и галерия, самото настроение на хората е по-потиснато. У нас имаме съвременно изкуство, имаме и колекционери", каза кураторът на изложбата Иво Милев в студиото на "България сутрин".

"През 2015 година бях на представянето на една книга - "Смъртта на креативната класа". Тогава не ми направи голямо впечатление, но тезата на автора е много силна - че смъртта на средната класа води и до убийството на креативната класа, на хората, които творят свободно", допълни той. 

По думите му съвременното изкуство е класиката на бъдещето.

"За да могат да бъдат ефективни колекционерите и да могат да изпълнят своята мисия - те трябва да бъдат много добре запознати и отговорни, включително и към собствените си финансови средства. Специалистите винаги са на тяхна страна, но личният вкус на колекционера е от основно значение", подчерта Иво Милев пред водещите Мария Константинова и Мирослав Димитров в ефира на Bulgaria ON AIR.

Попитан дали има риск да колекционираш съвременно изкуство, той отговори: "Има риск там, където се харчат средства. Тук не говорим за т.нар. инвестиционно колекциониране, което в България липсва. Любителят колекционира заради самата си любов, заради интереса към изкуството".

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК