България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Хемофилията не е смъртна присъда, пациентите са равнопоставени в обществото

Коментар на Виктор Паскалев и д-р Атанас Банчев в "България сутрин"

15.04.2021 | 07:55 Редактор: Тодор Петров

Българската асоциация по хемофилия за поредна година провежда информационна кампания под надслов "Движим се заедно с промяната". По повод Световния ден на хемофилията, който се отбелязва на 17 април, и тази година много публични личности подкрепят кампанията. 

"Хората с хемофилия са абсолютно равнопоставени на всички останали в обществото. До средата на миналия век това е детско заболяване, не са преживявали повече от 14-15 години или са били толкова силно увредени, че не са могли да извършват никаква дейност", заяви председателят на Българската асоциация по хемофилия Виктор Паскалев в "България сутрин".

И подчерта, че днес нещата не са така, тъй като вече има достатъчно ефективни терапии. Тези хора могат спокойно да учат, децата да ходят на детска градина, стана ясно от от думите му. 

"Все още има останали митове от миналото за дискриминация. В училище и детска градина някъде отказват да ги приемат. Шест месеца водихме бюрократични войни, докато запишем едно детенце в детска градина. Проблемът идва от страх и непознаване на заболяването. Това заболяване не е животозастрашаващо, навремето е било смъртна присъда. Вече е по-скоро хронично, а хората могат да работят и да се вписват добре в обществото", обясни Паскалев.

Детският хематолог д-р Атанас Банчев посочи, че хемофилията представлява вродено генетично заболяване, при което липсва белтък от течната съставка на кръвта. Хемофилията е два вида - А и Б. И в двата случая липсват различни белтъци - фактор 8 и фактор 9. Клиничните симптоми са едни и същи. 

"Това заболяване не  може да бъде прихванато посредством вирус, не е заразно заболяване. Има случаи на придобита хемофилия, но те са изключително редки. Обикновено се наблюдават при много възрастни хора или при родилки", каза д-р Банчев пред Bulgaria ON AIR.

Характерно за заболяването е настъпването на спонтанни ставни кръвоизливи, без да има кой знае каква травма. Тежестта, която тялото причинява, води до кръвоизливи в ставите. Заболяването е свързано с продължително кървене, стана ясно от думите му пред Мирослав Димитров.

"Заболяването се е превърнало в съвместимо с живота състояние. В днешно време наричаме пациентите с хемофилия - хора с хемофилия, можем да си позволим най-съвременното лечение за тях", изтъкна д-р Банчев.

Гледайте цялата дискусия във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 


1
1 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 3 години
Аз от статията не разбрах какво представлява хемофилията. Само, че хората се плащат, защото не я познават... Е "благодаря", че ни запознахте... Сигнализирай за неуместен коментар