България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Представят 5 филма на 13-ия фестивал на българското кино в Чехия

"Това е второто поредно издание онлайн", каза Галина Тодорова

14.04.2021 | 07:52 Редактор: Искра Ангелова

Пет български филма ще бъдат показани в 13-ия фестивал на българското кино в Чехия. Заради пандемията той ще се проведе онлайн. 

"За нас всеки фестивал е приключение. Това е второто поредно издание онлайн, но иначе е 13-о издание. Той е очаквано събитие, обикновено се провежда през месец март в емблематичното кино "Луцерна" в Прага. И е единственият фестивал, който представя съвременното българско кино", каза директорът на Българския културен институт в Прага Галина Тодорова за "България сутрин".

Тя сподели, че чешката публика е взискателна, но те подбират тематични заглавия, за да удовлетворят различните вкусове.

"Очаквахме, че пандемията ще отмине или поне мерките ще бъдат по-свободни, за да можем да влезем в киносалоните, но пък онлайн фестивалът има едно предимство - че сме в цяла Чехия. В тези тежки времена искахме да донесем малко повече радост на хората", коментира още Галина Тодорова пред Мария Константинова в ефира на Bulgaria ON AIR.

И допълни, че преди 2 години на 45-ото издание на Международния фестивал една от секциите е била открита именно с български филм.

"Неслучайно организаторите отбелязаха тогава, че в България има младо поколение творци, които има какво да кажат. Бяха показани 8 български филма. Това е постижение. През 2020 г. след нас беше Израел", подчерта Галина Тодорова. 

Тя сподели, че предишните години, когато пандемията не съществуваше, след фестивала е имало среща и с творците.

"Преди 4 години на откриването беше невероятната Татяна Лолова. Тя преобърна целия ни сценарий. Даде дух на фестивала", отбеляза директорът на Българския културен институт в Прага.

Междувременно Чехия отхлаби някои мерки.

"Нямаме вечерен част, но хората са свикнали да се прибират рано. Студентите все още са онлайн. Градът все още е мъртъв, няма туристи", посочи Тодорова.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК